Contact

25 jaar sparen: steeds minder rendement + inflatie vreet spaargeld aan

Sparen is de afgelopen 25 jaar steeds minder op gaan leveren. Vooral de laatste 5 tot 10 jaar is het gemiddelde rendement op een spaarrekening fors gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. De vergelijkingssite bekeek op basis van eigen data en die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), hoe de gemiddelde rente op een spaarrekening zich sinds 1995 heeft ontwikkeld. “Op basis hiervan hebben we het rendement berekend van iemand die in respectievelijk 1995, 2000, 2005, 2010 en 2015 met 100 euro begon met sparen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Steeds minder rendement op spaarrekening

Wie op 1 januari 1995 startte met sparen, heeft tot en met 2019 gemiddeld 71,5 procent rendement kunnen behalen. Wie in 2005 begon, komt nog maar tot een rendement van bijna 28 procent. En als je in 2015 startte, moet je het doen met een rendement van 2,38 procent. Hierbij is Geld.nl er vanuit gegaan dat het geld de hele tijd op de spaarrekening bleef staan. “Vooral de laatste jaren is het rendement dat je kunt behalen fors afgenomen. Dit komt doordat de spaarrentes sinds 2013 onder de 2 procent kwamen en sindsdien alleen maar zijn blijven dalen”, legt Bulthuis uit.

25 jaar sparen - rendement

Inflatie slokt rendement spaarrekening grotendeels op

Geld.nl heeft ook gekeken wat de inflatie de afgelopen 25 jaar deed met een het rendement op spaargeld. Inflatie geeft aan hoeveel duurder producten en diensten elk jaar worden. Hierdoor koop je minder met dezelfde euro van je spaargeld.

Helaas zie je dat vanaf het jaar 2000 na aftrek van inflatie nauwelijks rendement wordt behaald. Vanaf 2010 ga je zelfs dik in de min met het rendement op je spaargeld. De inflatie heeft de waarde van het spaargeld dus flink aangetast.

25 jaar sparen - rendement na inflatie

Minimaal rendement spaargeld eigenlijk niet nieuw

Deze cijfers relativeren volgens Bulthuis ook enigszins de zorgen die mensen nu hebben over de historische lage spaarrente en mogelijk negatieve rentes. “Eigenlijk zijn we dus al jaren aan het interen op de waarde van ons spaargeld”, stelt Bulthuis. “En we moeten er helaas aan wennen dat dit ook nog wel een aantal jaren zo zal blijven.”