Contact

’50 procent overstappen zorgverzekering in laatste 5 dagen’

Laatste dagen voor overstappen van zorgverzekering: topdrukte bij vergelijkingssites

De laatste dagen van het jaar zijn aangebroken en dat is traditioneel hét moment voor veel mensen om over te stappen van zorgverzekering. Dit leidt tot topdrukte op vergelijkingssites. “We zien dat elk jaar bijna de helft van alle overstappen in de laatste vijf dagen plaatsvindt”, zegt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Vandaag is het ook alweer veel drukker op de site dan de afgelopen maandagen.”

Dat veel mensen op de valreep nog overstappen, komt volgens Bulthuis door twee dingen. “Aan de ene kant vinden mensen het niet leuk om zich met hun financiën bezig te houden. Dus ze stellen het graag zo lang mogelijk uit. Aan de andere kant hebben veel mensen tussen Kerst en Oud en Nieuw vrij en dus meer tijd om zich te verdiepen in de keuze voor een nieuwe zorgverzekering.”

Veel mensen laten geld liggen

Toch stappen elk jaar relatief weinig mensen over van zorgverzekering. Uit cijfers van Vektis blijkt dat elk jaar maar zes tot zeven procent van alle mensen wisselt van zorgverzekering. Dit komt volgens Bulthuis van Geld.nl doordat mensen bang zijn om een verkeerde keuze te maken. “Mensen blijven liever bij de zorgverzekeraar die ze kennen. Ze weten dan wat ze hebben en wat ze kunnen verwachten.”

Maar de zekerheid is vaak schijn, waarschuwt Bulthuis. “Zorgverzekeraars veranderen elk jaar de premies en voorwaarden van hun verzekeringen. Zo wordt de inhoud van de aanvullende zorgverzekeringen elk jaar beperkter. En heb je een verzekering met gecontracteerde zorg, dan moet je ook elk jaar controleren of de zorgverleners van je keuze nog een contract hebben. Het kan zomaar zo zijn dat je fysiotherapeut of een alternatieve genezer in het nieuwe jaar geen contract heeft met je verzekeraar. Niks doen kan dus ook voor vervelende verrassingen zorgen.”

Mogelijke besparing groter dan ooit

Het is daarom juist heel belangrijk om elk jaar even te controleren of je echt nog goed zit en of een andere zorgverzekeraar voor jou niet een beter alternatief heeft. Daarnaast is de kans groot dat je bij een andere zorgverzekeraar goedkoper uit bent. De premieverschillen tussen de verschillende verzekeraars zijn in 2022 namelijk groter dan ooit. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering is gemiddeld 640 euro per jaar, blijkt uit onderzoek dat Geld.nl in november deed.