Contact

Anderzorg beperkt productaanbod tijdens zorgseizoen

Zorgverzekeraar Anderzorg biedt sinds vorige week de aanvullende zorgverzekeringen Budget, Buitenland en de tandartsverzekering 100% 250 euro niet meer aan via haar website. Dit ontdekte vergelijkingssite Geld.nl naar aanleiding van vragen van een bezoeker over de producten. Volgens Anderzorg werden de producten te populair.

Op=op systeem niet wenselijk

Als verzekeraars een ‘op=op’ kunnen hanteren bij hun aanvullende verzekeringen, zorgt dit voor onnodige stress bij consumenten. Zij kunnen hierdoor niet in alle rust een goede, weloverwogen keuze maken. “Iedereen moet een eerlijke keuze kunnen maken voor de zorgverzekering. Nu kunnen mensen die in de laatste weken nog willen overstappen geen gebruik maken van aanvullende verzekeringen die de ‘vroege vogels’ nog wel konden kiezen”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

Verzekeraar Anderzorg geeft aan dat bij het schrappen van de producten wel hebben gekeken of er binnen het bestaande productaanbod nog genoeg keuze is voor consumenten. “Wij hebben bijvoorbeeld niet alle dekkingen van buitenland of tand geschrapt. We hebben nog aanvullende pakketten waarin deze dekking wel zitten.”

Over aanvullende verzekeringen en de houdbaarheid ervan, is de afgelopen weken veel te doen geweest. Mede naar aanleiding van De Nederlandsche Bank (DNB) die voorspelde dat de aanvullende verzekeringen op termijn zouden kunnen verdwijnen. Geld.nl ziet de beslissing om aanvullende polissen die te veel gekozen worden ‘terug te trekken’ ook in dit licht en vindt dit zorgelijk.

Geen toezicht op aanvullende verzekeringen?

Opmerkelijk is dat als het over de aanvullende verzekeringen gaat, er eigenlijk geen toezicht wordt gehouden op de zorgverzekeraars. Zowel de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), het Zorginstituut Nederland als het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geven aan dat zij alleen over de basisverzekeringen gaan en op dit punt dus geen commentaar kunnen geven.

;