Contact

Auto kopen van particulier? Pas op met aanschafwaarderegeling!

Wie een tweedehands auto koopt van een particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats, kan van een koude kermis thuiskomen als de auto wordt gestolen of total loss raakt. Dit blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Je verwacht misschien dat je autoverzekering het volledige bedrag vergoedt dat je voor je auto hebt betaald, maar dat geldt bij veel verzekeraars alleen als de auto gekocht is bij een officiële merkdealer of een bij BOVAG aangesloten dealer.

Uit het onderzoek van Geld.nl blijkt dat 11 van de 21 onderzochte verzekeraars deze eis stellen voor de zogeheten aanschafwaarderegeling. Daarnaast laten cijfers van VWE Automotive zien dat er jaarlijks ongeveer 600.000 auto’s tussen consumenten onderling worden verkocht. “Dit betekent dat er een grote groep mensen is die misschien niet het bedrag vergoed krijgen dat ze verwachten”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

Waardebepaling auto door particulieren minder betrouwbaar

Verzekeraars die de aanschafwaarde niet vergoeden als de auto is gekocht van een particulier, geven aan dat de waardebepaling en de gegevens van een auto bij verkoop tussen particulieren minder betrouwbaar zijn. “Dat wil zeggen: transparantie over de waarde van de auto, staat van onderhoud, juiste kilometerstand, onderhoudsgegevens etc. Bij particuliere verkoop of via niet BOVAG aangesloten handelaren kunnen we dit niet of minder goed achterhalen”, zegt een woordvoerder van Unigarant, dat ook de autoverzekering van ANWB verzorgt.

Geen aanschafwaarde, wat krijg je dan wel vergoed?

Als de aanschafwaarde niet geldt, krijg je meestal de vervangingswaarde vergoed bij diefstal of total loss. De meeste verzekeraars bepalen die waarde op basis van de BOVAG of ANWB-koerslijst. Hierin kijken ze wat dezelfde auto, met een gelijke kilometerstand, accessoires en hetzelfde bouwjaar, kost. Dit bedrag kan dus zomaar lager zijn dan wat jij ervoor hebt betaald.

Wat kan je doen?

Overweeg je een auto te kopen van een particulier? Kijk dan bij je zoektocht naar een passende autoverzekering goed naar de voorwaarden van je autoverzekering. Controleer niet alleen of de aanschafwaarderegeling geldt als je de auto via een particulier koopt, maar ook tot welke leeftijd en waarde van de auto dit het geval is. Dat verschilt namelijk ook per verzekeraar.

Overzicht aanschafwaarderegelingen autoverzekeraars

VerzekeraarHeeft aanschafwaardergeling?Geldt regeling ook als de auto
gekocht is van een particulier?
a.s.r.JaJa
ABN AMROJaNee
Aegon (Basis online)Neen.v.t.
AllianzJaNee
ANWBJaNee
Centraal BeheerJaJa
DitzoJaJa
FBTOJaJa
HEMAJaJa
InsharedJaNee
INGJaNee
LancyrJaNee
Nationale-NederlandenJaNee
nowGoJaJa
OHRA
(zonder aanvullend pakket)
Neen.v.t.
Reaal (GGP)JaJa
SNS BankJaJa
UnigarantJaNee
UnivéJaNee
Verzekeruzelf.nlJaNee
Witgeld.nlJaNee
;