Contact
Autoverzekering

Auto’s weer vaker gesloten, hoe ben je hiervoor verzekerd?

Voor het eerst sinds twintig jaar worden er weer meer auto’s gestolen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (Stichting VbV). In de eerste helft van dit jaar werden 2.900 personenauto’s gestolen. Een stijging van 13 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. 

Welke auto’s worden het vaakst gestolen?

Stichting VbV keek ook welke auto’s het vaakst gestolen werden. De grootste stijgingen zagen ze bij auto’s die tussen de 3 en 5 jaar oud zijn. Nieuwere auto’s worden volgens de stichting minder vaak gestolen, omdat die door de traceersoftware die erin zit gemakkelijker terug te vinden zijn. Daarnaast blijven auto’s die je zonder sleutel opent (Keyless-entry) diefstalgevoelig, omdat de code van deze sleutel onderschept kan worden.

Hoe ben je verzekerd voor diefstal?

Je auto is alleen verzekerd tegen diefstal als je een beperkt cascoverzekering of een all risk autoverzekering hebt. Heb je alleen een WA autoverzekering? Dan krijg je dus niks vergoed.

Goed om te weten! Diefstal- of inbraakschade claimen bij je autoverzekering gaat niet ten koste van je schadevrije jaren en je no-claimkorting.

Auto gestolen, wat nu?

Zodra je merkt dat je auto gestolen is, moet je meteen aangifte doen bij de politie. Dit moet je ook doen als je alleen een WA autoverzekering hebt, want door de auto op te geven als gestolen zorg je dat jij niet aansprakelijk wordt gesteld als de dief een schade maakt met jouw auto.

Daarnaast zorg je er met je aangifte voor dat de wegenbelasting en de premie van je autoverzekering worden stopgezet. Je hoeft immers niet te betalen voor een auto die je niet meer hebt.

Verder heb je het proces-verbaal nodig om de diefstal te claimen bij je autoverzekering. 

Schadevergoeding verzekering bij diefstal auto

Als je de diefstal meldt, wacht de autoverzekeraar meestal 20 tot 30 dagen voor ze je geld uitkeren. In die periode kan je auto namelijk nog teruggevonden worden. Wordt de auto in die periode niet teruggevonden, dan vergoedt de autoverzekeraar de waarde die de auto waard was vlak voor de diefstal. Valt je auto onder de nieuwwaarderegeling  of aanschafwaarderegeling van je verzekeraar, dan vergoedt de verzekeraar die waarde.

De meeste verzekeraars vergoeden je tot de 20 of 30 dagen voorbij zijn wel (een deel van) de kosten om een vervangende auto te huren. Hoeveel je vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar en kun je vinden in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.


Goede autoverzekering tegen diefstal? Betaal niet teveel!Vergelijk op Geld.nl het grootse aanbod autoverzekeringen bij de dekking van je keuze. Zo vind je altijd de goedkoopste autoverzekering met de beste voorwaarden en bespaar je gemiddeld 282 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken
;