Contact

Autoverzekering het goedkoopste op je 65e

Een autoverzekering afsluiten is het goedkoopst als je 65 jaar bent. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “In grote lijnen kan je zeggen dat je tussen je 30e en 75e verjaardag de laagste premie voor je autoverzekering betaalt, maar het laagste punt ligt bij 65 jaar”, legt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl uit.

Over het onderzoek

Geld.nl vergeleek voor 3 verschillende auto’s en dekkingen* hoeveel een bestuurder van verschillende leeftijden betaalt als verder alle andere factoren hetzelfde blijven. Hieruit blijkt dat de premie bij een 65-jarige bestuurder het laagst is. Deze bestuurder betaalt gemiddeld 41,31 euro per maand. Dit terwijl een bestuurder van 25 jaar in dezelfde situatie gemiddeld 55,50 euro per maand betaalt. Dat is dus 26 procent meer. Een bestuurder van 80 jaar betaalt met gemiddeld 64,64 euro per maand 56 procent meer dan een 65-jarige.

Verloop premie autoverzekering naar leeftijd

“Deze cijfers zijn natuurlijk gebaseerd op fictieve scenario’s”, voegt Bulthuis toe. “In de praktijk zal de premie voor iedereen anders zijn, omdat mensen tijdens hun leven schadevrije jaren opbouwen of juist verliezen en in verschillende auto’s rijden. Maar als we naar de vergelijkingen kijken die mensen op Geld.nl maken, zien we ook dat mensen rond de 65 jaar de laagste premie betalen.”

Op één na laagste premie bij 35 jaar

Opvallend in het onderzoek van Geld.nl is ook dat de op één na laagste premie tijdens je leven bij 35 jaar ligt. Dit komt doordat de premie tussen je 25e en 35e daalt, maar tussen 35 en 55 jaar rekenen veel autoverzekeraars een opslag in de premie, omdat er bij automobilisten van die leeftijd vaak kinderen in de auto zitten. Na je 55e daalt de premie weer wat.

Jonge en oude bestuurders betalen het meest

Na je 65e verjaardag stijgt de premie van je autoverzekering weer. Autoverzekeraars rekenen namelijk een opslag voor oudere bestuurders, omdat zij volgens de statistieken vaker betrokken zijn bij ongevallen. Oudere bestuurders betalen echter nog niet zoveel als jonge automobilisten tot en met 24 jaar oud. Zij betalen de hoogste autoverzekeringpremies. Ook bij deze groep rekenen autoverzekeraars een opslag op de premie, omdat zij vaker betrokken zijn bij ongevallen en nog weinig rijervaring hebben.

Op elke leeftijd besparen op je autoverzekering

“Ongeacht je leeftijd kan je altijd veel besparen op je autoverzekering”, zegt Bulthuis. “De premies verschillen enorm per autoverzekeraar. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering is voor alle leeftijdsgroepen al snel 15 tot 20 euro per maand. Hierdoor kan vergelijken en overstappen naar een andere verzekeraar je wel 180 tot 240 euro per jaar schelen. Daarnaast is de premie die je betaalt afhankelijk van het type auto dat je rijdt, waar je woont en hoeveel schadevrije jaren je hebt. Het loont dus altijd om even voor je persoonlijke situatie een berekening te maken en verschillende verzekeraar te vergelijken voor je een autoverzekering afsluit."

*Toelichting vergeleken auto’s en dekkingen

Voor dit onderzoek hebben we de volgende scenario’s vergeleken:

Scenario 1: Een allrisk autoverzekering voor een Volkswagen Polo uit 2019 met een bestuurder uit Zaandam.

Scenario 2: Een WA + beperkt casco autoverzekering voor een Toyota Yaris uit 2016 met een bestuurder uit Gorinchem

Scenario 3: Een WA autoverzekering voor een Peugeot 508 uit 2012 met een bestuurder uit Drachten

;