Contact

Autoverzekering in anderhalf jaar ruim 9% duurder

Automobilisten betalen nu flink meer voor hun autoverzekering dan anderhalf jaar geleden. In juni 2022 was de gemiddelde premie voor een autoverzekering nog € 81,50 per maand. Deze maand komt deze uit op € 88,84. Zo blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “In totaal betaalt een automobilist nu ruim € 85 per jaar meer voor een autoverzekering. Dat is bijna een hele maand extra premie”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Ontwikkeling premie autoverzekering 2023

Premies stijgen door hoge inflatie en criminaliteit

Dat de premies zo hard zijn gestegen, komt volgens Bulthuis vooral door de hoge inflatie. “In 2022 liep de inflatie hard op. Hierdoor werden auto’s zelf duurder, maar ook de reparaties ervan. Dit betekent dus hogere kosten voor autoverzekeraars bij een schade. En dat was terug te zien in de premies.”

Ook de toenemende criminaliteit rond auto’s speelt mee. In 2022 en 2023 werden er relatief veel auto’s gestolen. En de afgelopen jaarwisseling waren er relatief veel autobranden. “Dit soort criminaliteitscijfers verwerken autoverzekeraars ook in hun premies, waardoor je dus meer betaalt voor je autoverzekering”, legt Bulthuis uit.

Ook uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat de schadelast voor autoverzekeraars nog steeds toeneemt.

Verschil in premie tussen autoverzekeraars blijft groot

Krijg je van je autoverzekeraar bericht dat de premie voor je autoverzekering hoger wordt? Dan kun je hier gelukkig wel wat aan doen, zegt Bulthuis. “Het verschil in premie tussen de autoverzekeraars onderling is namelijk erg groot. In de vergelijkingen op onze website is het verschil tussen de gemiddelde en laagste premie meestal ongeveer € 20 per maand. Oftewel € 240 per jaar. Je kunt dus flink besparen door autoverzekeringen vergelijken. De kans is groot dat je bij een andere verzekeraar een stuk minder betaalt voor je autoverzekering.”

Over het onderzoek

De vergelijkingssite onderzocht voor ruim zestig scenario’s met veelvoorkomende types auto’s hoe de premies zich van maand tot maand ontwikkelden tussen juni 2022 en nu. Hierbij is gekeken naar premies voor bestuurders uit verschillende woonplaatsen, met verschillende leeftijden en schadevrije jaren. Deze factoren zijn elke maand gelijk gehouden, zodat goed te zien is hoe de premies zich van maand tot maand ontwikkelen.