Contact

Autoverzekering voor jonge bestuurder vaak onbetaalbaar

‘Jonge automobilist betaalt snel 2.200 euro per jaar voor autoverzekering’

Een autoverzekering voor jonge bestuurders is bijna niet meer te betalen, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Gemiddeld betaalden automobilisten van 18 t/m 20 jaar in 2022 183,05 euro per maand voor autoverzekering, wat neerkomt op bijna 2.200 euro per jaar. “Voor jonge bestuurders, die doorgaans nog niet zo’n hoog inkomen hebben is een eigen auto verzekeren dus vrijwel onbetaalbaar”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen van Geld.nl.

Jonge bestuurder betaalt 2,5 keer zoveel premie

Geld.nl bekeek in haar halfjaarlijkse Datamonitor autoverzekeringen hoeveel automobilisten van verschillende leeftijden betalen voor hun autoverzekering. Hiervoor is gekeken naar 100.000 willekeurig geselecteerde vergelijkingen op de website in 2022. Gemiddeld betalen automobilisten 74,75 euro per maand oftewel 897 euro per jaar voor hun autoverzekering. Voor de jongere bestuurders, van 18 t/m 20 jaar ligt dit bedrag, met 2.196 euro per jaar, dus 2,5 keer (245 procent) hoger.

Autoverzekering voor jongeren vaak onbetaalbaar

Jonge bestuurders betalen een hogere premie voor hun autoverzekering, omdat autoverzekeraars een opslag verwerken in de premie voor bestuurders tot en met 24 jaar. Die opslag is het hoogst op je 18e en wordt dan elk jaar minder. Dit doen de autoverzekeraars, omdat jonge automobilisten een relatief grotere kans hebben om betrokken te raken bij een ongeval.

Vooral jongeren in buitengebieden geraakt

De extreem hoge premie voor jonge bestuurders, vindt Bulthuis ‘problematisch’. “Geen autorijden is voor jongeren in een stad, met veel openbaar vervoer mogelijkheden, wellicht minder problematisch. Maar in dorpen en plattelandsgebieden heb je toch echt nog een auto nodig. Kortom, vooral de jongeren in de buitengebieden worden hierdoor geraakt.”

Dan maar op naam ouders verzekeren? Niet doen!

Veel mensen zoeken een alternatief om de hoge kosten te voorkomen. We krijgen dan ook regelmatig vragen van ouders die de auto van hun zoon of dochter op hun eigen naam willen verzekeren, zodat de premie lager uitpakt. Maar als de verzekeraar dat ontdekt, heeft dit zowel voor de ouders als het kind grote gevolgen. Eventuele schade moet je dan zelf betalen en de ouders en het kind krijgen een fraudemelding op hun naam, waardoor verzekeringen afsluiten de komende jaren vrijwel onmogelijk is. We begrijpen de afweging, maar raden dit dus zeker niet aan.”

Wat kun je wel doen?

Wil je als jonge automobilist de premie van je autoverzekering enigszins betaalbaar houden, dan raadt Bulthuis aan om een wat kleinere, oudere auto te kiezen. “Een autoverzekering afsluiten voor een 10 jaar oude Volkswagen Golf of een BMW 1-serie is al snel 25 procent duurder dan voor een Toyota Aygo van dezelfde leeftijd. Kijk dus voor je auto uitkiest goed wat die je gaat kosten aan verzekeringspremie.”

Daarnaast loont om meerdere verzekeraars te vergelijken. Het verschil tussen de laagste en de hoogste premie is voor automobilisten tussen 18 en 21 jaar gemiddeld 110 euro per maand. “Op jaarbasis is dat ruim 1.300 euro. Door de goedkoopste autoverzekering te kiezen, bespaar je dus genoeg geld om bijvoorbeeld een vakantie met je vrienden mee te betalen”, voegt Bulthuis toe.