Contact

Belasting voor spaarders volgend jaar nog steeds oneerlijk

De Belastingdienst gaat in 2022 bij de belasting over je vermogen voor het eerst uit van een negatief rendement voor het spaardeel, namelijk -0,01 procent. Dit blijkt uit een bijlage bij het Belastingplan 2022 dat het Ministerie van Financiën op Prinsjesdag presenteerde. Maar, wacht even met juichen, want als spaarder heb je er namelijk helemaal niks aan, zoals ik vandaag aangeef bij ANP Expert Support.

‘Iedereen belegt een beetje’

Bij het bepalen van hoeveel belasting je betaalt over je vermogen gaat de fiscus namelijk helemaal niet uit van hoeveel je werkelijk spaart en belegt. Iedereen die een totaal vermogen heeft boven de heffingsvrije grens van 50.560 euro (of 101.300 euro voor fiscale partners samen), moet over het deel hierboven belasting betalen in 2022. Daarbij gaat de Belastingdienst er vanuit dat je een deel spaart en een deel belegt. Zelfs als je vermogen maar een klein beetje boven de heffingsvrije grens uitkomt, stelt de fiscus dat je 33 procent daarvan belegt. Of je dat ook echt doet, maakt hierbij niets uit. Over het belegginsdeel wordt met een fictief rendement van 5,53 procent gerekend. Gemiddeld komt je veronderstelde rendement hierdoor uit op minimaal 1,82 procent. Wie een belastbaar vermogen heeft van meer dan 50.650 euro komt zelfs op een hoger fictief rendement uit.

Verondersteld rendement nog steeds te hoog

Wie een kijkje neemt in de spaarrente overzichten, ziet het al: 1,82 procent rente krijg je niet over je spaargeld. Zelfs als je je spaargeld op dit moment 10 jaar vastzet op een deposito, krijg je maximaal 1,5 procent rente. En wie het houdt bij een vrij opneembare spaarrekening krijgt hooguit 0,35 procent spaarrente. De verwachting is zelfs dat de spaarrentes de komende tijd nog verder dalen. Dus dat verondersteld rendement van de Belastingdienst haal je als spaarder nooit. Het demissionaire Kabinet houdt het dus weer bij pappen en nathouden. Hoog tijd voor een nieuw Kabinet dat het stelsel op de schop gooit en kijkt naar het daadwerkelijke rendement van spaarders en beleggers. Zo betaalt iedereen over een eerlijk rendement belasting.

Sparen tegen een zo hoog mogelijke rente?De spaarrentes zijn op dit moment geen vetpot, maar door een spaarrekening te kiezen met een zo hoog mogelijk rendement, beperk je de schade. Op Geld.nl vergelijk je het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden.Spaarrente vergelijken
;