Contact

Bodem lijkt in zicht voor leenrentes

‘Geld lenen wordt niet meer goedkoper’

Er lijkt een eind gekomen aan de alsmaar dalende rentes voor geld lenen. Dat constateert vergelijkingssite Geld.nl op basis van een onderzoek naar de leenrente ontwikkeling. “Waar sinds eind 2019 de gemiddelde rentes voor persoonlijke leningen elke maand lager werden, staan de rentes sinds maart van dit jaar stil”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Alleen bij de hoogste leenbedragen, vanaf 50.000 euro, is in april nog een kleine verlaging te zien. Voor lagere leenbedragen is de gemiddelde rente al drie maanden gelijk gebleven.

Ontwikkeling rente persoonlijke lening - Juni 2021

Waarom dalen leenrentes niet verder?

Dat kredietverstrekkers de rentes niet meer verlagen, heeft volgens Bulthuis verschillende redenen. De belangrijkste is dat de bodem in zicht lijkt. Doordat in de laatste maanden van 2020 en de eerste maanden van 2021 de rentes nog zo hard zijn gedaald, houden veel kredietverstrekkers nog maar weinig geld over aan de leningen. "Als kredietverstrekkers de rentes nóg verder verlagen, houden ze zelf geen winst meer over”, aldus Bulthuis.

Daarnaast stijgen de kapitaalmarktrentes, waardoor het voor kredietverstrekkers duurder wordt om geld aan te trekken. De kosten voor het inkopen van het geld stijgen dus. “Verder zijn door de corona-pandemie de risico’s van leningen nog steeds onzeker. Bijvoorbeeld doordat mensen misschien toch nog hun baan verliezen en de leningen niet meer kunnen betalen. Deze factoren geven kredietverstrekkers geen ruimte om de rentes verder te verlagen”, zegt Bulthuis.

Ook de nieuwe leennormen die per 2021 zijn ingegaan, spelen een grote rol. Door deze regels kunnen consumenten fors minder lenen. Dit drukt ook op de winstgevendheid van de kredietverstrekkers.

Gaan de leenrentes nu stijgen?

Of dit betekent dat de leenrentes de komende maanden omhoog gaan, is volgens Bulthuis nog onzeker. Dit hangt heel erg af van hoe de kapitaalmarktrentes en de economie zich ontwikkelen. “Als de kapitaalmarktrentes blijven stijgen, moeten kredietverstrekkers uiteindelijk hun leenrentes wel verhogen. Hetzelfde geldt als het risico van leningen toeneemt, bijvoorbeeld doordat mensen in de nasleep van de corona-crisis hun baan verliezen.”

Sluit nu over!

Volgens Bulthuis is dit voor mensen die een paar jaar geleden een lening hebben afgesloten hét moment om deze over te sluiten. “De leenrentes zijn nu op een historisch laagtepunt. Door nu over te sluiten naar de kredietverstrekker met de laagste rente, profiteer je van een zo laag mogelijke leenrente. Hierdoor kun je honderden euro’s per jaar besparen.”