Contact

Consument kan gemiddeld 282 euro besparen op autoverzekering

Overstappen van autoverzekering bespaart je gemiddeld 282 euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “De premieverschillen tussen de verschillende autoverzekeraars zijn groot. Hierdoor ben je met de goedkoopste autoverzekering al snel een paar honderd euro per jaar goedkoper uit dan bij de duurste verzekeraar”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Over het onderzoek

Geld.nl nam een steekproef van 100.000 autoverzekering vergelijkingen die in 2021 op de website zijn gedaan. Hieruit blijkt dat de goedkoopste premie gemiddeld 282 euro per jaar lager ligt dan de gemiddelde premie van alle autoverzekeringen die iemand kan kiezen. Het verschil tussen de duurste autoverzekering en de goedkoopste autoverzekering is gemiddeld zelfs 688 euro per jaar.

Gemiddelde besparing autoverzekering

Consumenten laten veel geld liggen

De grote premieverschillen zorgen er echter niet voor dat automobilisten massaal overstappen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat er vanuit dat elk jaar slechts ongeveer 8 procent van verzekerden overstapt van autoverzekering. “We laten dus met zijn allen flink wat geld liggen”, zegt Bulthuis.

Dat mensen niet overstappen, komt volgens Bulthuis vooral doordat mensen bang zijn om een verkeerde keuze te maken en denken dat overstappen veel gedoe is. Maar dat is helemaal nodig volgens Bulthuis. “Als je alleen een WA autoverzekering hebt, zijn de voorwaarden bij vrijwel alle autoverzekeraars gelijk. Je kunt daar met een gerust hart voor een goedkopere autoverzekering kiezen. Bij een WA + beperkt casco of allrisk autoverzekering is het wel goed om even te controleren hoeveel eigen risico je betaalt en hoe het bijvoorbeeld zit met de vergoeding als je de auto total loss rijdt. Maar dat zie je tegenwoordig direct als je online autoverzekeringen vergelijkt.”

Waarom de premieverschillen zo groot zijn

Dat de autoverzekering premies zo veel verschillen tussen de verzekeraars, komt volgens Bulthuis door twee oorzaken. “Als eerste berekent elke autoverzekeraar de premie op een andere manier. Ze houden rekening met je leeftijd, schadevrije jaren, type auto en woonplaats, maar ze hangen daar allemaal hun eigen waardes aan. Hierdoor pakt de premieberekening bij elke autoverzekeraar anders uit.”

Daarnaast spelen de kosten die autoverzekeraars maken een rol. “De premie-inkomsten moeten voldoende zijn om niet alleen geclaimde schades te betalen, maar ook de kosten die de verzekeraar maakt voor bijvoorbeeld personeel en kantoorpanden. Autoverzekeraars die zich voornamelijk richten op online dienstverlening hebben flink minder kosten dan traditionele verzekeraars met grote kantoorpanden. Daarom zie je de laagste autoverzekeringpremies vaak ook bij de kleinere, online autoverzekeringmerken.”