Contact

Consument kan in 2013 meer dan 500 euro besparen op zorgverzekering

Uiterlijk vandaag mogen zorgverzekeraars nog hun premies voor 2013 bekend maken en dan kan het grote vergelijken gaan beginnen. De meeste verzekeraars hebben de nieuwe zorgpremies al bekend gemaakt en het goede nieuws is: je kunt als consument tot ruim 500 euro per jaar besparen op de zorgverzekering. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Geld.nl. Het verschil tussen de goedkoopste basisverzekering en de duurste bedraagt volgens de site, ruim 320 euro per jaar. “Daar komt nog eens bij dat het verhogen van het eigen risico een besparing tot gemiddeld 224 euro per jaar kan opleveren”, voegt Amanda Bulthuis van Geld.nl hier aan toe.

Besparen op basisverzekering

Gemiddeld kost een basiszorgverzekering in 2013 ruim 1.250 euro per jaar. Maar de verschillen zijn groot. Bij de goedkoopste verzekeraar, Zekûr van Univé, betaal je 92,50 per maand en bij de duurste verzekering, Zilveren Kruis Achmea Selectief Polis, betaal je 118,50 per maand. “Dit scheelt per jaar dus  320 euro. Dus overstappen loont”, stelt Bulthuis. “En voor de dekking  hoef je het ook zeker niet te laten. De vergoedingen in de basisverzekering zijn immers door de overheid vastgesteld en dus bij elke verzekeraar nagenoeg hetzelfde.”

Eigen risico verhogen?

Ook door het eigen risico te verhogen, kan de consument, volgens Geld.nl, honderden euro’s besparen per jaar. Elke Nederlander heeft in 2013 een verplicht eigen risico van 350 euro per jaar. Dit wil zeggen dat je de eerste 350 euro van de gemaakte zorgkosten zelf moet betalen. Daar bovenop kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico tussen de 100 en 500 euro. In ruil voor een hoger eigen risico geven verzekeraars een korting op de premie. Deze kan oplopen tot gemiddeld 224 euro per jaar voor wie een vrijwillig eigen risico van 500 euro heeft. Maar ook bij een vrijwillig eigen risico van 100 euro kan al gemiddeld 40 euro per jaar worden bespaard.

“Het verhogen van je eigen risico is vooral financieel aantrekkelijk voor mensen die nauwelijks gebruik maken van zorg”, zegt Bulthuis. “Maar het vraagt wel om een goede afweging. Als je namelijk met onverwacht hoge zorgkosten te maken krijgt en je hebt gekozen voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro, kun je tot wel 850 euro zelf moeten betalen. Het is daarom ook verstandig wat geld achter de hand te houden voor onverwachte zorgkosten.”

Nog meer besparen?

Naast een goedkope basisverzekering kiezen en het verhogen van het eigen risico, zijn er nog tal van andere zaken waar je als consument op kunt besparen als het gaat om de basisverzekering. “Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar je aanvullende verzekeringen”, adviseert Bulthuis. “Als je een aanvullende zorgverzekering hebt en hier het afgelopen jaar geen gebruik van hebt gemaakt of slechts enkele euro’s vergoed hebt gekregen, dan kan het verstandig zijn deze verzekering op te zeggen.” Daarnaast zijn sommige zorgkosten zo laag dat het misschien wel goedkoper is deze zelf te betalen dan je aanvullend te verzekeren, hierbij kun je denken aan consulten voor de tandarts of het gebruik van de anticonceptiepil.

;