Contact

Consument kiest vaker voor combinatiepolis

Voor de zorgverzekering in 2023  kiezen veel meer mensen een combinatiepolis. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat voor 2023 maar liefst 22,81 procent van de consumenten een combinatiepolis kiest. In 2022 was dat nog maar 9,38 procent. Het aantal mensen met een combinatiepolis is dus bijna tweeëneenhalf keer zo groot geworden.

Type polis20222023
Natura88,82%76,77%
Combinatie9,38%22,81%
Restitutie1,80%0,42%


Een combinatiepolis is een zorgverzekering waarbij je voor sommige zorg zelf kunt kiezen naar welke zorgverlener je gaat, zonder dat dit invloed heeft op je vergoeding. Voor andere typen zorg moet je juist wel naar een gecontracteerde zorgverleners, anders krijg je de kosten niet volledig vergoed. Dit is dus een combinatie van een restitutiepolis (volledig vrije zorgkeuze) en een naturapolis (voor alle zorg alleen volledige vergoedingen bij gecontracteerde zorgverleners).

Consument kiest vaker voor combinatiepolis

Goedkoopste combinatiepolis erg in trek

Dat juist in 2023 zoveel mensen kiezen voor een combinatiepolis, komt doordat de combinatiepolis van zorgverzekeraar VinkVink de op één na goedkoopste basisverzekering is. Alleen de basisverzekering Gewoon ZEKUR van Zekur.nl is goedkoper, maar dat is een budget naturapolis die maar met een beperkt aantal zorgverleners een contract heeft. “Alleen al hierom kiezen dus veel mensen voor de goedkope combinatiepolis van VinkVink”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Steeds meer restitutiepolissen worden combinatiepolis

Daarnaast zijn per 2023, net als voorgaande jaren, enkele restitutieverzekeringen verdwenen. De restitutiepolissen van FBTO, VGZ (plus labels IZA, IZZ, United Consumers en UMC), Univé en ZEKUR.nl zijn met ingang van 1 januari 2023 combinatiepolissen geworden. 

Hierdoor kun je alleen nog bij a.s.r., CZ, Menzis, Stad Holland en Zilveren Kruis een restitutiepolis afsluiten. Deze kosten echter 140,75 tot 156,50 euro per maand. Een flink verschil dus met de goedkoopste combinatiepolis.

“Dit draagt er natuurlijk ook aan bij dat steeds minder mensen een restitutiepolis kiezen (0,42 procent in 2023 tegenover 1,8 procent in 2022) en steeds meer mensen juist een combinatiepolis kiezen”, voegt Bulthuis toe. 

Let op aangesloten zorgverleners en vergoeding niet-gecontracteerde zorg

“Je moet bij een combinatiepolis, net als bij een naturapolis, echter wel goed opletten of de zorgverleners van jouw keuze een contract hebben en hoeveel je vergoed krijgt bij niet-gecontracteerde zorg”, legt ze uit. “Zo krijg je voor sommige zorg maar 50 of 65 procent van de rekening vergoed bij niet-gecontracteerde zorg. Dat kan zeker bij behandelingen in het ziekenhuis of door een specialist flink in de papieren lopen. Meestal hebben de zorgverzekeringen met bijna alle ziekenhuizen een contract, maar het is altijd slim om het even te controleren. Zo voorkom je een onverwachte rekening.”;