Contact

Consument moet verzekering kiezen zonder informatie gecontracteerde zorgaanbieders

Bij een groot deel van de zorgverzekeraars is nog niet volledig bekend welke zorgverleners in 2013 zijn aangesloten, dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl. “Dat nog niet alle gecontracteerde aanbieders bekend zijn, zorgt ervoor dat consumenten geen goede keuze kunnen maken, terwijl ze nog maar twee weken hebben om hun huidige verzekering op te zeggen als ze willen overstappen”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.

Veel verzekeraars werken met gecontracteerde zorgaanbieders. Als de consument kiest voor één van de gecontracteerde zorgaanbieders, krijgt deze een uitgebreidere vergoeding dan bij niet-gecontracteerde aanbieders, de zogenoemde naturapolissen

“Als je overweegt over te stappen naar een naturaverzekering, is het erg belangrijk goed te controleren of bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapeut of het ziekenhuis van jouw keuze is aangesloten”, legt Bulthuis uit. “Dit kan via de zorgzoeker op de website van je verzekeraar. Nu echter nog niet alles bekend is voor 2013, kun je deze afweging niet goed maken en blijft kiezen voor een naturaverzekering een gok. Je moet dan maar afwachten of jouw arts volgend jaar ook is aangesloten.”

Bij het grootste deel van de zorgverzekeraars staan voor huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen alleen contracten tot en met 2012 vermeld. Voor nagenoeg alle grote spelers, zoals VGZ, Menzis, CZ en Achmea geldt dat nog niet alle gecontracteerde aanbieders bekend zijn.

VGZ laat weten inmiddels nog eens goed naar de overzichten van haar verzekeraars te hebben gekeken en dat waar voor huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen nu contractdata voor 2012 staan door consumenten gewoon 2013 kan worden gelezen. 

Langdurig onderhandelingsproces

Dat het zorgverzekeraars niet lukt om in de overstapperiode al een complete lijst van gecontracteerde aanbieders te presenteren, komt volgens Achmea-woordvoerder, Christine Rompa, doordat er onderhandeld moet worden met wel duizenden aanbieders. “Deze onderhandelingen verlopen niet met elke aanbieder even snel”, stelt Rompa. “Maar we streven er wel naar de contracten steeds sneller rond te krijgen. Zodat we in de overstapperiode compleet kunnen zijn.”

“Honderd procent compleet zijn in de overstapperiode zal waarschijnlijk nooit lukken”, vult Eno-woordvoerder Nynke Wiersma aan. “We streven het natuurlijk wel na, maar er zijn zoveel partijen die het onderhandelingsproces beïnvloeden dat het lastig blijft. Naast de verzekeraars en zorgaanbieders, spelen bijvoorbeeld ook overheidsmaatregelen een rol. Zo werden dit jaar pas vrij laat de tandartstarieven voor het komend jaar bekendgemaakt. Als er zo’n besluit wordt genomen, moeten we weer opnieuw gaan onderhandelen, waardoor het proces langer gaat duren.” Eno is de moederorganisatie van verzekeraars Salland en Energiek. 

Wil je overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, maar is nog niet duidelijk of de zorgaanbieders van jouw keuze is aangesloten, neem dan altijd contact op met die verzekeraar, raadt Bulthuis aan. “De verzekeraar kan je dan vertellen hoe het staat met de onderhandelingen en of er een intentie is dat de aanbieder van je keuze wordt aangesloten. Daarnaast geldt voor afspraken, zoals operaties of fysiotherapiebehandelingen, die al gemaakt zijn in 2012 dat deze door de nieuwe verzekeraar in veel gevallen gewoon worden gerespecteerd. Het is echter wel verstandig om ook hierover contact op te nemen met de verzekeraar voor je besluit over te stappen.”

Overweeg je over te stappen?
Met de zorgvergelijker van Geld.nl vergelijk je alle aanbieders voor de goedkoopste zorgpremie in relatie tot jouw zorgwensen. Je kunt hier ook eenvoudig en snel de zorgverzekering vergelijken als je situatie gewijzigd is en op zoekt bent naar een nieuwe zorgpolis. Ben je alleen op zoek naar een basisverzekering? In dit overzicht vind je de goedkoopste basisverzekering.

;