Contact

Consumenten lenen vaker en meer voor auto’s en verbouwen

Nederlanders leenden in de eerste helft van 2023 vaker geld voor een auto of de verbouwing van hun woning. Dat blijkt uit de Datamonitor lenen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “In de maanden januari tot en met juni van dit jaar was bijna 35,8 procent van de lening aanvragen bedoeld voor een auto en ruim 16 procent voor een verbouwing”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “In 2022 leende 28 procent geld voor een auto en 14,7 procent voor een verbouwing."

Meer vraag naar auto’s leidt tot meer autoleningen

Dat consumenten vaker geld leenden voor een auto, komt volgens Bulthuis mede doordat er simpelweg meer auto’s zijn verkocht in de eerst helft van 2023. Dit geldt voornamelijk voor nieuwe auto’s, maar ook naar tweedehands auto’s was de vraag nog steeds groot, waarbij er vooral meer relatief jonge tweedehands auto’s werden verkocht. “Buiten dat de vraag naar auto’s groter was dan in 2022 werden er dus ook meer nieuwere auto’s gekocht, die wat duurder zijn in de aanschaf. Hierdoor kozen waarschijnlijk meer mensen ervoor (een deel van) de aankoopprijs te lenen”, zegt Bulthuis.

Consumenten lenen vaker voor auto

Uit de cijfers van Geld.nl blijkt ook dat consumenten in de eerste zes maanden van 2023 hogere bedragen leenden voor een auto dan in 2022. Het gemiddelde leenbedrag voor een auto was in de eerst helft van 2023 14.432 euro. Vorig jaar was dit 13.414 euro. Een stijging van ruim 1.000 euro. “Dit komt mede doordat de prijzen van auto’s in 2023 flink zijn gestegen. “Consumenten hadden dus ook meer geld nodig om een auto te financieren ”, aldus Bulthuis.

Waarom vaker persoonlijke lening voor verbouwing?

Dat er relatief vaak geleend wordt voor een verbouwing komt doordat de huizenprijzen nog steeds relatief hoog zijn. “Hierdoor kiezen mensen er vaker voor om hun bestaande woning te verbouwen in plaats van te verhuizen”, stelt Bulthuis. 

Bovendien is het soms voordeliger je verbouwing te financieren met een persoonlijke lening dan door je hypotheek te verhogen. Uit eerder onderzoek van Geld.nl blijkt door voor leenbedragen tot 23.000 euro een persoonlijke lening voordeliger is dan het verhogen van je hypotheek.

Consumenten leningen vaker voor verbouwing

Ook hogere leenbedragen voor verbouwing

Uit het onderzoek van Geld.nl blijkt ook dat consumenten in de eerste helft van 2023 meer geld leenden voor een verbouwing, gemiddeld 18.164 euro. In 2022 leenden consumenten gemiddeld 17.193 euro voor de verbouwing van een woning, een stijging van bijna 1.000 euro

“Dat mensen nu meer geld lenen voor een verbouwing, komt doordat verbouwingen vaak duurder uitpakken. De prijzen voor bouwmaterialen en aannemers zijn in 2023 immers flink gestegen”, zegt Bulthuis. “Door de inflatie hebben consumenten meer geld nodig om hun verbouwing te financieren.”