Contact

Consumenten lenen vaker voor auto’s en meer geld voor inboedel

Nederlanders leenden in 2023 vaker geld voor een auto. Dat blijkt uit de Datamonitor lenen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “In 2023 was ruim 35% van de lening aanvragen bedoeld voor een auto”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. Een jaar eerder was dat nog maar 28%. 

Meer vraag en hogere prijzen zorgen voor meer autoleningen

De belangrijkste reden voor het grotere aandeel autoleningen is dat de vraag naar auto’s in 2023 opnieuw toenam. “Er werden het afgelopen jaar zowel meer nieuwe als tweedehands auto’s gekocht”, vertelt Bulthuis. “Maar vooral bij de tweedehands auto’s was de stijging flink.”

Bovendien werden auto’s in 2023 weer duurder. “Het lijkt dus logisch dat meer mensen wat extra geld nodig hadden voor de aanschaf van een auto en daarvoor een lening afsloten”, zegt Bulthuis.

Gemiddeld leenbedrag voor auto’s ook hoger

Uit de cijfers van Geld.nl blijkt verder dat consumenten in 2023 iets meer geld leenden voor een auto dan in 2022. Zo bedroeg het leenbedrag voor een auto in 2023 gemiddeld € 13.772. Dat is € 358 meer dan in 2022.

Consument leent ook meer geld voor inboedel

Uit de analyse van Geld.nl blijkt ook dat consumenten in 2023 gemiddeld € 9.096 leenden voor nieuwe meubels. “In 2022 was het gemiddelde leenbedrag voor de inboedel nog € 7.683. Dit is in 2023 dus met ruim 18% gestegen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Hogere meubelprijzen zorgen voor hogere leenbedragen

De belangrijkste reden voor het hogere leenbedrag voor inboedel is dat de prijzen van meubels de afgelopen tijd flink zijn gestegen. Hierdoor hebben mensen die nieuwe meubels willen aanschaffen vaak een hoger bedrag nodig.

Minder vraag naar meubels

Door de stijgende prijzen is de vraag naar meubels wel gedaald. “Dit zien we ook terug in het aantal lening aanvragen voor dit doel”, zegt Bulthuis. “In 2022 was nog 6,91% van de aanvragen voor de aanschaf van inboedel. Dit daalde in 2023 naar 4,33%.

Het lijkt erop dat de prijzen voor meubels de komende tijd gaan dalen. Woonwarenhuis IKEA kondigde eind januari al een flinke prijsverlaging aan. “We verwachten dat het aantal lening aanvragen voor inboedel dan weer toeneemt. Tegelijkertijd zal het gemiddelde bedrag dat mensen lenen voor dit doel, gaan dalen”, zegt Bulthuis.