Contact

Diefstal uit studentenkamer beperkt vergoed door inboedelverzekering

Woon je als student op kamers, dan ben je vaak maar beperkt verzekerd als bijvoorbeeld je laptop of smartphone uit je kamer wordt gestolen. Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl naar de polisvoorwaarden van inboedelverzekeringen. “Veel verzekeraars vergoeden diefstal uit een studentenkamer alleen als er sporen van braak zijn aan de kamer zelf. Woon je zelfstandig in een woning of appartement, dan stellen inboedelverzekeraars braaksporen niet verplicht voor een vergoeding voor je gestolen spullen”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

Slimme student omzeilt beperking

“Of er nu wel of geen braaksporen zijn, je wilt als student met een beperkt budget natuurlijk niet zelf opdraaien voor de kosten van je gestolen smartphone of laptop. Een inboedelverzekering is daarom extra belangrijk”, stelt Bulthuis van Geld.nl. Van de 25 verzekeraars die Geld.nl onderzocht stellen alleen a.s.r., ING en Nationale Nederlanden bij hun reguliere inboedelverzekeringen geen speciale eisen voor studenten die in een studentenkamer wonen. Bij deze verzekeraars krijg je een gestolen laptop of smartphone dus ook gewoon vergoed als er geen braaksporen aan je kamerdeur zijn.”

Een woordvoerder van a.s.r. licht toe: “Op basis van een aantal vragen bepalen wij de premie van de inboedelverzekering. Dit bedrag zal voor een student bijna altijd te hoog uitkomen, omdat de student daardoor meer betaalt dan ‘eerlijk’ is op basis van zijn/haar bezittingen. Daarom hebben we ter compensatie geen beperkingen opgenomen bij inbraak/diefstalschades.”
Nationale Nederlanden stelt braaksporen niet verplicht omdat het volgens de verzekeraar heel vaak voorkomt dat er geen sporen zijn bij een inbraak. “Inbrekers blijven zich ‘ontwikkelen’ op hun eigen vakgebied weten wij uit ervaring, maar omdat een inbraak zo’n ingrijpende gebeurtenis kan zijn voor klanten willen we in die gevallen toch een goede dekking bieden”, aldus een woordvoerder.

Tip! Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? De inboedelvergelijker van Geld.nl helpt je de beste inboedelverzekering te vinden tegen de laagste premie. En heb je de verzekering van je keuze gevonden? Dan kun je direct online deze inboedelverzekering afsluiten.

Voorwaarden vaak onduidelijk

Opvallend is dat niet elke verzekeraar even duidelijk is over de voorwaarden bij diefstal uit studentenkamers. Van de 25 verzekeraars die Geld.nl onderzocht, melden slechts 6 maatschappijen in hun voorwaarden dat ze braaksporen willen zien bij diefstal uit een studentenkamer. Navraag bij de verzekeraars leert echter dat nog eens 10 verzekeraars wel een clausule toevoegen als je aangeeft dat je in een studentenhuis woont. Hierdoor krijg je als nog alleen een vergoeding als er sporen zijn van braak aan je kamer. Bulthuis: “Deze clausule krijg je pas als je de verzekering al hebt aangevraagd. Informeer als student dus altijd eerst of de verzekeraar voor studentenkamers een aparte clausule hanteert. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf.”

Check je verzekering!

Bulthuis raadt studenten die al een inboedelverzekering hebben aan goed te kijken hoe diefstal nu is verzekerd. “Stelt de verzekeraar braaksporten verplicht? Dan kun je dus overstappen naar een verzekeraar die deze eis niet stelt. Houd er wel rekening mee dat je pas kunt overstappen als het contract van je huidige verzekering afloopt. Dit is meestal een jaar na afsluiten ervan. Vanaf dat moment kun je de verzekering maandelijks opzeggen en overstappen naar een nieuwe verzekeraar.”

Tip! Nóg meer besparen als student? Maak dan eens vrijblijvend een vergelijking en controleer of je studenten zorgverzekering goedkoper kan!