Contact

Doorlopend krediet een aflopende zaak?

Steeds meer kredietverstrekkers stoppen met het doorlopend krediet of beperken de opnametermijn, bijvoorbeeld tot maximaal 2 of 3 jaar. Hiermee loopt het traditionele doorlopend krediet, waarbij je tot aan de limiet onbeperkt kunt opnemen en aflossen, op zijn einde. Dit blijkt uit een rondgang van vergelijkingssite Geld.nl langs diverse banken en kredietverstrekkers.

Per 1 augustus stoppen Findio en Interbank met het aanbieden van doorlopend kredieten. Daarnaast zette DEFAM vorige maand haar doorlopend krediet om in de Flexibele Lening waarbij je na drie jaar geen opnames meer kunt doen. Zij zijn hiermee zeker niet de eerste. Rabobank beperkte vorig jaar al de opnameperiode en inmiddels kennen meer kredietverstrekkers opnamebeperkingen bij het doorlopend krediet.

Overzicht opname beperkingen doorlopend krediet

KredietverstrekkerTermijn onbeperkt opnemenNa deze periode
ABN AMRO2 jaarOpnemen niet meer mogelijk
DEFAM3 jaarOpnemen niet meer mogelijk
Freo2 jaarOpnamelimiet wordt in 10 jaar
elk jaar verder beperkt
INGGeen beperking*n.v.t.
MoneyouGeen beperking*n.v.t.
Nationale-Nederlanden3 jaarOpnamelimiet wordt elke maand
met een vast bedrag verlaagd
Qander3 jaarOpnemen niet meer mogelijk
Rabobank2 jaarOpnemen niet meer mogelijk
SantanderGeen beperking*n.v.t.

*Moneyou is nog aan het bekijken welke maatregelen ze gaan nemen. ING en Santander hebben hiervoor geen plannen.

Advies AFM over looptijd doorlopend krediet

Deze ontwikkeling ligt ook in lijn met het beleid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder stuurt al langer aan op persoonlijke leningen in plaats van doorlopend kredieten. In het Klantbelang Dashboard 2018 geeft de AFM aan dat een persoonlijke lening in de meest gevallen een beter passend product is dan een doorlopend krediet. Dit omdat een persoonlijke lening een vaste looptijd kent die je goed kunt laten aansluiten op de verwachte levensduur van het leendoel, bijvoorbeeld als je een auto koopt met de lening. Bij een doorlopend krediet is de kans groter dat iemand meer leent dan verstandig is, omdat je afgeloste bedragen steeds opnieuw kunt opnemen.

Doorlopend krediet nog maximaal 15 jaar

Een andere reden waarom veel kredietverstrekkers de opnameperiode van het doorlopend krediet hebben beperkt, is de aanpassing per 1 mei in de gedragscode voor consumptieve kredietverlening van de Vereniging Financieringsondernemingen Nederland (VNF). Hierin staat dat doorlopend kredieten nog maximaal 15 jaar mogen lopen. Om deze termijn te behalen kiezen de meeste kredietverstrekkers ervoor de opnameperiode te beperken of om na een aantal jaar de kredietlimiet af te bouwen.

‘Goede ontwikkeling’

Geld.nl vindt deze ontwikkelingen een goede zaak. “Een krediet waar je je leven lang opnieuw opnames uit kunt doen, vergt voor veel mensen te veel discipline waardoor ze het nooit helemaal aflossen en het eigenlijk een doodlopend krediet wordt”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. “De opnamebeperkingen zijn dus al een mooie stok achter de deur.” 

Doorlopend krediet aflossen?

Voor mensen die nog een doorlopend krediet hebben dat onder de oude regels valt en dit willen aflossen, heeft Bulthuis nog een tip: “Zet het om in een persoonlijke lening. Niet alleen zijn de rentes vaak lager, je kunt ook niet meer tussentijds opnemen en lost elke maand een vast bedrag af. Daardoor weet je zeker dat het krediet eindigt. Dit geeft rust en zekerheid.”

;