Contact

Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.

“Voor wie binnen Europa blijft, is een doorlopende reisverzekering gemiddeld pas na ongeveer dertig vakantiedagen goedkoper dan een kortlopende verzekering”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe. “Omdat de meeste Nederlanders geen dertig dagen per jaar op vakantie gaan, is de doorlopende reisverzekering een dure oplossing. Dit terwijl 78 procent van vakanties wel met een doorlopende reisverzekering wordt verzekerd. Hier is voor veel Nederlanders eenvoudig een besparing te realiseren.”

Doorlopende of kortlopende reisverzekering?

Wie een reisverzekering gaat afsluiten kan kiezen voor een doorlopende of een kortlopende  reisverzekering. De kortlopende reisverzekering is alleen geldig voor die ene vakantie waarvoor je deze afsluit. De doorlopende reisverzekering blijft het hele jaar geldig. Dat veruit het grootste deel van de vakanties, 78 procent (cijfers 2012, NBTC NIPO), wordt verzekerd met een doorlopende verzekering komt volgens Bulthuis door het gemak dat deze verzekeringen met zich mee brengen. “Je sluit één keer een reisverzekering af en hoeft niet meer telkens als je op vakantie of een weekendje weg gaat eraan te denken om een verzekering af te sluiten. Maar voor dat gemak betaal je in de meeste gevallen dus wel, blijkt uit ons onderzoek.”

Reisverzekering - Wintersport

Voor wie naast een langere zomervakantie ook nog een week op wintersport gaat, kan een doorlopende verzekering echter wel voordeliger zijn, stelt Bulthuis. “Dit komt doordat je bij een wintersportvakantie een aanvullende wintersportdekking bij je reisverzekering nodig hebt. Deze aanvullingen zijn bij een doorlopende verzekering soms goedkoper dan bij een kortlopende verzekering.”

Forse besparing op reisverzekering

“Door niet zonder meer te kiezen voor het gemak van een doorlopende verzekering kun je als consument tot wel  25 procent besparen op de premie van je verzekering”, stelt Bulthuis. Geld.nl berekende hoeveel consumenten kunnen besparen op de reisverzekering als zij drie keer per jaar op vakantie gaan binnen Europa. Hierbij is uitgegaan van één lange vakantie van veertien dagen en twee korte vakanties van elk drie dagen.

Tip! Voor wie binnen Europa blijft is gemiddeld na 30 dagen een doorlopende verzekering pas goedkoper. Voor vakantiegangers die buiten Europa reizen en dus een reisverzekering met werelddekking nodig hebben, is een doorlopende reisverzekering na 21 dagen voordeliger.

;