Eigen risico zorg vaak vergoed door reisverzekering

Als je een dekking voor medische kosten afsluit bij je reisverzekering, vergoedt deze vaak ook het eigen risico van je zorgverzekering. Dit blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Van de 25 onderzochte reisverzekeraars vergoeden er 22 het verplichte eigen risico van je zorgverzekering bij zorgkosten tijdens je vakantie. Maar liefst 18 reisverzekeraars vergoeden ook nog eens je vrijwillige eigen risico. Je moet dan wel een aanvullende dekking voor medische kosten hebben afgesloten.

Medische kosten reisverzekering interessanter dan gedacht

“Veel mensen zijn hier waarschijnlijk niet van op de hoogte”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. Je Nederlandse basiszorgverzekering vergoedt je medische kosten voor spoedeisende hulp wereldwijd. De verzekering vergoedt maximaal het in Nederland gangbare tarief voor de betreffende behandeling. “Je zou dus denken dat je alleen een dekking voor medische kosten bij je reisverzekering hoeft afsluiten als je naar een land gaat waar de zorgkosten hoger liggen dan in Nederland.”

Maar waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat de kosten spoedeisende hulp in het buitenland onder het eigen risico van je zorgverzekering vallen. Hierdoor krijg je toch een hoge rekening als je in het buitenland naar het ziekenhuis moet. Dit risico kun je dus afdekken door medische kosten mee te verzekeren bij je reisverzekering. Zeker als je hebt gekozen voor een hoog vrijwillig eigen risico, kan het dus erg interessant zijn”, aldus Bulthuis.

Vergeet eigen risico niet te declareren!

Als je een reisverzekering hebt gekozen met een aanvulling voor medische kosten, moet je er nog wel zelf aan denken om de rekening voor het eigen risico van je zorgverzekering te declareren. Bulthuis: “Als je niet weet dat je reisverzekering het eigen risico vergoedt, ben je misschien geneigd om dit gewoon te betalen aan je zorgverzekering terwijl dit helemaal niet nodig is.”

Niet alle reisverzekeraars vergoeden eigen risico

Wil je het eigen risico van de zorgverzekering afdekken tijdens je vakantie, kijk dan goed of je reisverzekering dit ook echt vergoedt. Er zijn namelijk ook drie reisverzekeraars die het eigen risico helemaal niet vergoeden. Avéro Achmea, Route Mobiel en Zelf.nl vergoeden zowel het verplichte als het vrijwillige eigen risico nooit. Een woordvoerder van Vivat Verzekeringen, het moederbedrijf van Route Mobiel en Zelf.nl, licht toe: “Door het eigen risico niet te vergoeden kunnen Route Mobiel en Zelf.nl de premie van hun reisverzekeringen laag houden.”

Vrijwillig eigen risico soms niet gedekt door reisverzekering

Nog eens vier reisverzekeraars vergoeden alleen het verplichte eigen risico, maar niet het vrijwillige eigen risico. Dit zijn Allianz Global Assistance, Europeesche Verzekeringen, Kroodle en Verzekeruzelf.nl. Allianz Global Assistance en Europeesche vergoeden het vrijwillige eigen risico niet, omdat zij dit niet fair vinden tegenover klanten die geen vrijwillig eigen risico hebben gekozen. “Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, krijg je al korting op je zorgverzekeringspremie. Het is vreemd dat een klant bij schade verwacht dat hij door een andere verzekering, in dit geval de reisverzekering, gecompenseerd wordt voor zijn eerder gemaakte eigen keuze om minder premie te hoeven betalen. Daarnaast is het niet fair ten opzichte van de overige verzekerden van Europeesche verzekeringen, die niet gekozen hebben voor een vrijwillig eigen risico op de zorgverzekering”, legt een woordvoerder van Europeesche verzekeringen uit.

Eigen risico van reisverzekering zelf

Waar je ook goed op moet letten is dat sommige reisverzekeraars voor medische kosten zelf nog een eigen risico hanteren, voegt Amanda Bulthuis van Geld.nl toe. Bij ING, Reaal en SNS Bank betaal je als je medische kosten maakt in het buitenland een eigen risico variërend van 50 tot 100 euro. “Maar dit eigen risico van de reisverzekeraars is altijd nog minder dan wat je betaalt als je het eigen risico van je zorgverzekering helemaal zelf moet ophoesten."

Overzicht dekking eigen risico zorgverzekering door reisverzekering

Verzekeraar Medische kosten standaard verzekerd? Verplicht eigen risico vergoed? Vrijwillig eigen risico vergoed? Eigen risico vanuit reisverzekering
a.s.r.   x x
ABN AMRO   x x
Allianz Global Assistance   x  
Allianz Nederland      
ANWB   x x  
Avéro Achmea        
Centraal Beheer   x x  
Delta Lloyd   x x  
Ditzo x x x  
Europeesche Verzekeringen   x    
FBTO   x x  
HEMA   x x  
ING x x x 100 euro
Kroodle x x    
Nederlanden van Nu   x x  
OHRA   x x  
Polis Direct x x x  
Reaal x x x 50 euro
Route Mobiel x     75 tot 100 euro
SNS Bank x x x 50 tot 100 euro
Unigarant   x x  
Univé   x x  
Verzekeruzelf.nl   x    
Zelf.nl x     75 tot 100 euro
ZLM x x x  
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;