Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat geen garantie bieden op de aankoop van flexwoningen op tijdelijke locaties. NHG stelt vast dat de onzekerheid rond het herplaatsen van deze woningen te groot is. De conclusie van NHG is een domper voor starters die een woning willen kopen, maar wel heel logisch.
Wat zijn flexwoningen?
Flexwoningen zijn compacte, vaak prefab woonunits die snel geplaatst kunnen worden. Dit type woning is een stuk goedkoper dan een reguliere koopwoning: gemiddeld kost een flexwoning zo’n € 180.000, terwijl de prijs voor een gemiddelde koopwoning in Nederland inmiddels rond de € 450.000 ligt. Dit maakt flexwoningen aantrekkelijk voor starters, eenverdieners en mensen die tijdelijk huisvesting zoeken. Flexwoningen worden nu vooral gekocht door woningcorporaties die de flexwoningen verhuren. NHG wilde met het bieden van NHG-garantie kopers meer zekerheid geven en zo flexkoop van de grond krijgen om de woningnood onder starters te verminderen.
Wat is het probleem?
Flexwoningen staan meestal op locaties met een tijdelijke woonbestemming. In veel gemeenten betekent dit dat de woning maximaal 15 jaar op een plek mag staan. Maar een hypotheek sluit je af voor 30 jaar. Nu willen gemeenten geen garantie afgeven dat de woning daarna op een andere plek mag staan. Hierdoor wordt de restwaarde van de flexwoning na afloop van de eerste plaatsing te onzeker. En die onzekerheid zorgt ervoor dat de NHG geen garantie voor 30 jaar kan afgeven.
Flexwoning liever als huurwoning
Dat de NHG zonder de herplaatsingsgarantie van gemeenten geen garantie op hypotheken kan verstrekken, is heel begrijpelijk. Maar ook mét herplaatsingsgarantie ben ik geen voorstander van een hypotheek afsluiten op een woning op grond die niet van jou wordt. De geschiedenis leert dat dit vroeg of laat gedoe oplevert. Want al krijg je als particulier een herplaatsingsgarantie: je hebt geen garantie op wat je voor de grond van de nieuwe locatie betaalt. Wil je toch graag een flexwoning, kijk dan of je er een kunt huren.
Steeds meer starters op de woningmarkt
Hoewel starters dus vooralsnog mispakken op het kopen van een flexwoning met hypotheekgarantie, slaan veel starters nu hun slag met huurwoningen die als gevolg van aanscherping van de belastingregels te koop worden aangeboden. Op dit moment kopen starters in de vier grote steden zelfs bijna twee derde van de huizen. Een ontwikkeling die wij herkennen, want we zien het aantal hypotheekrente vergelijkingen en hypotheekaanvragen van starters duidelijk toenemen.
Duwtje in de rug starter
Met de NHG-garantie op flexkoop wilde NHG starters helpen bij de aankoop van hun eerste woning. Een mooi streven, waar wij ons als Geld.nl helemaal in kunnen vinden. Daarom helpen wij starters tegen de laagste afsluitkosten van Nederland. Dat scheelt zo een paar honderd euro bij het regelen van je hypotheek.