Contact

Geen spaarrente meer, wat nu?

Het lijkt misschien een slechte 1 april grap, maar helaas het is toch echt zo: Vanaf 1 april krijg je op je spaarrekening bij ABN AMRO geen rente meer. “Natuurlijk zullen ook de andere grootbanken, ING en Rabobank, deze stap op termijn volgen”, zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl.

Veel spaargeld? Dan zelfs negatieve rente

Voor mensen met écht veel spaargeld, meer dan 2,5 miljoen euro, wordt de spaarrente bij ABN AMRO zelfs negatief. Deze spaarders betalen vanaf 1 april 0,5 procent rente over hun spaargeld. Triodos Bank en Evi van Lanschot rekenen nu al negatieve rente over grote spaarsaldo’s. Ook deze lijn gaan meer banken volgen, verwacht Bulthuis. Maar voor de kleine spaarders zal dit nog wel even duren. “Dat is voor veel banken echt nog een stap te ver.”

Wat kun je doen voor meer rendement op je spaargeld?

Het is natuurlijk altijd verstandig om wat geld achter de hand te hebben als financiële buffer. Voor deze groep spaarders is er eigenlijk maar één optie als ze meer rente willen: overstappen naar een andere bank. De hoogste spaarrente op een spaarrekening is op dit moment 0,2 procent. “Geen vetpot, maar beter dan helemaal geen rente”, zegt Bulthuis.

Wie wat meer spaargeld heeft en een deel wat langer kan missen, kan dat op een spaardeposito zetten. Je krijgt dan een iets hogere rente, maar je mag het spaargeld tussentijds niet opnemen. De hoogste depositorente voor een deposito van 5 jaar vast is op dit moment 1,45 procent.

Vind je dit niet genoeg, dan moet je op zoek naar andere manieren om rendement te maken, zoals beleggen of investeren in energiemaatregelen voor je huis. Ook aflossen op je hypotheek kan een mooie besparing opleveren.

;