Contact

Geld lenen in 2022 tot 30 procent duurder

Geld lenen blijft maar duurder worden. De rentes voor kredieten zijn sinds het begin van dit jaar fors gestegen, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Gemiddeld stegen de rentes voor persoonlijke leningen sinds januari van dit jaar met 20 tot 30 procent. “De grootste stijging is te zien bij persoonlijke leningen van 50.000 euro en hoger. Hier stegen de gemiddelde rente bij een looptijd van 60 maanden van 4,16% in januari tot 5,39% per 1 september”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Alle leningen worden duurder

Ook bij lagere leenbedragen stegen de rentes flink. De gemiddeld rente voor een persoonlijke lening van 5.000 euro steeg in 2022 van 7,18% naar 8,72%. En voor 10.000 ging de gemiddelde kredietrente van 5,75% naar 7,06%. “Omgerekend zijn dat ook nog stijgingen van ruim 20 procent. En dat betekent dus ook dat de maandlasten van eenzelfde soort lening nu 20 tot 30 procent hoger zijn dan aan het begin van dit jaar”, zegt Bulthuis. “En we verwachten dat de rentes de komende tijd nog verder stijgen.”

Ontwikkeling rente persoonlijke lening september 2022

Meer vraag en hogere leningen

Geld.nl ziet ondertussen dat de vraag naar leningen toeneemt en mensen gemiddeld hogere bedragen lenen. “Veel mensen lenen bijvoorbeeld voor een auto, verbouwing of verduurzaming van hun woning. Maar auto’s, bouwmaterialen en bijvoorbeeld zonnepanelen zijn de laatste tijd ook duurder geworden, waardoor mensen meer geld nodig hebben om deze te financieren”, zegt Bulthuis.

Kijk dus goed naar de kosten als je leent

Door de flink gestegen kredietrentes is het voor mensen die nu een lening aanvragen dus extra belangrijk om goed op de kosten te letten. De renteverschillen tussen kredietverstrekkers zijn namelijk groot. “De laagste rente voor een lening ligt vaak 3 tot 4 procentpunten lager dan de hoogste rente. En dat scheelt je bij een leenbedrag van 10.000 euro en een looptijd van 60 maanden ruim 800 euro aan kosten. Bij bedragen van 50.000 euro kan het verschil zelfs oplopen tot bijna 6.000 euro op de totale lening”, legt Bulthuis uit.

Daarnaast raadt Bulthuis aan om goed te kijken of de maandlasten van de lening ook nog betaalbaar zijn als de boodschappen en energierekening nog hoger worden dan nu. “Je kunt zelf invloed uitoefenen op de maandlasten van je lening door de aflosperiode die je kiest. Hoe langer je over het aflossen doet, hoe lager je maandlasten zijn. Zo snel mogelijk aflossen is per saldo goedkoper, omdat je dan een kortere periode rente betaalt. Maar er valt nu zeker wat voor te zeggen om een wat lagere maandlast, met een wat langere looptijd, te kiezen. Je hebt dan meer zekerheid dat je jouw lening kunt blijven betalen als de rest van je uitgaven stijgen. Kijk dus vooral goed naar wat  voor jou een betaalbaar maandbedrag is.”

;