Contact

Geld lenen wordt weer duurder

Het afgelopen jaar stonden de leenrentes op een historisch laag niveau, maar de komende maanden gaan de leenrentes weer stijgen, verwacht financieel expert Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite Geld.nl. "Begin deze maand verhoogde BNP Paribas enkele leenrentes al fors, met stijgingen tot wel 0,25 procent”, zegt Bulthuis. "Daarop volgde Nationale-Nederlanden met een verhoging van 0,3 procent en vandaag verhoogt ook Interbank de rentes op haar persoonlijke lening met 0,3 procent. We verwachten dat de komende tijd nog meer kredietverstrekkers volgen."

Waarom de leenrentes stijgen

Dat de leenrentes stijgen, komt vooral door de hogere kapitaalmarktrentes. Kredietverstrekkers betalen deze rentes als ze geld aantrekken van beleggers om vervolgens te kunnen uitlenen. De kapitaalmarktrentes zijn sinds december vorig jaar flink gestegen. Zo stond de 10-jaars rente op 1 december 2021 nog op -0,18 procent, maar is die inmiddels gestegen naar 0,37 procent. Hierdoor is het voor de kredietverstrekkers dus flink duurder geworden om geld aan te trekken. Dat rekenen ze weer door in de rentes voor leningen aan consumenten.

“Omdat het voor vrijwel alle kredietverstrekkers nu duurder is geworden om geld te lenen op de kapitaalmarkt, betekent dit ook dat veel van hen de komende maanden de leenrentes moeten verhogen”, stelt Bulthuis. “Hoe snel dit gaat, is lastig te zeggen. Leenrentes reageren altijd wat langzamer op stijgende kapitaalmarktrentes dan bijvoorbeeld de hypotheekrentes. Maar ik denk dat binnen nu en enkele maanden meerdere kredietverstrekkers een renteverhoging gaan doorvoeren.”

Nu handelen biedt kansen

Voor consumenten betekent dit dus dat geld lenen de komende tijd duurder wordt, maar het biedt ook kansen, volgens Bulthuis. “Overweeg je een lening af te sluiten, dan kun je het dus beter nu al doen en profiteren van de lagere rente, dan over een paar maanden als de rentes zijn gestegen.” Dat geldt ook voor als je nu een bestaande lening hebt die je wilt oversluiten. Nu kun je dat nog doen tegen een zo laag mogelijke rente.


;