Contact

Geld.nl adviseert enige nuance in advies NMa over besparen op financiële producten

Uit onderzoek dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) donderdag publiceerde, blijkt dat consumenten tot wel honderden euro’s per jaar kunnen besparen op financiële producten door goed te vergelijken.  De prijsverschillen tussen de producten zijn groot, constateert de NMa. Ga shoppen, luidt dus het advies van de mededingingsautoriteit. Paul Huibers van vergelijkingssite Geld.nl is positief over dit advies, maar maakt hier wel een duidelijke kanttekening bij. “Natuurlijk is het belangrijk goed te vergelijken, maar let daarbij zeker niet alleen op de prijs. De voorwaarden zijn minstens zo belangrijk”, stelt hij.

De prijsverschillen tussen producten zijn groot. Zo kan op een autoverzekering of hypotheek al snel een paar honderd euro per jaar bespaart worden als de consument puur voor het goedkoopste product kiest. “Maar je sluit een verzekering natuurlijk in de eerste plaats af omdat je goed verzekerd wilt zijn. Dekking is dus de leidraad. Je hebt niets aan een verzekering als je elke maand keurig je premie betaald maar uiteindelijk nergens aanspraak op kunt maken bij schade”, stelt Huibers.

Voorwaarden bij financiële producten minstens zo belangrijk

Natuurlijk zijn er producten waarbij de verschillen klein zijn. Bij spaarrente vergelijken of goedkoopste zorgverzekering vergelijken zijn de verschillen zo klein, dat selecteren op de hoogste rente of de laagste premie wel degelijk een verstandige keus kan zijn, zegt de woordvoerder van de financiële vergelijkingssite. “Maar bij financieel complexe producten, zoals een hypotheek of autoverzekering kun je niet alleen maar naar de prijs kijken. Deze producten zijn zo gebonden aan je persoonlijke situatie, dat de voorwaarden minstens zo belangrijk zijn.”

Paul Huibers nuanceert de suggestie van de NMa om uitsluitend naar de prijs te kijken. “ Door te shoppen stimuleer je de concurrentie en innovatie tussen aanbieders van producten. Dat de consument daar uiteindelijk baat bij heeft door geld te besparen is dan mooi meegenomen.”

;