Contact

Geld.nl: ‘Mooie toezegging van Hoekstra, nu doorpakken!’

Verbod negatieve spaarrente dan toch in zicht?

Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, heeft gisteren toegezegd dat hij ingrijpt als de grens voor negatieve spaarrente onder de 100.000 euro dreigt te komen. “Een mooie toezegging”, vindt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De site riep eind april de Minister al op om snel met een verbod op negatieve spaarrente te komen.

Bulthuis vindt het een goede zaak dat Hoekstra nu eindelijk ‘spaarders zekerheid wil geven en hen gaat beschermen’. Ze hoopt echter wel dat hij ook doorpakt. “Hoekstra wil in eerste instantie in gesprek gaan met banken als de grens voor negatieve rente onder de 100.000 euro komt. Maar als dat geen uitkomst biedt die ‘kleinere’ spaarders beschermt tegen negatieve rente, moet hij toch ook de stap naar een verbod durven nemen.”

Grens voor negatieve rente per 1 juli al omlaag

Volgens Bulthuis kan Hoekstra het best al snel deze gesprekken starten. Per 1 juli verlagen Rabobank, ING, SNS Bank, ASN Bank, RegioBank en Knab de grens voor negatieve rente al naar 100.000 euro. Die grens lag bij de meeste banken op 250.000 euro. Alleen bij Knab was het al 150.000 euro. “Voor deze banken is de volgende stap dus al onder de grens die Hoekstra nu aangeeft.” Overigens verlaagt ook ABN AMRO per 1 juli de grens voor negatieve rente. Daar gaat de grens van 500.000 euro naar 150.000 euro.