Contact

Gemiddeld 237 euro besparen op zorgverzekering 2019

Nederlanders kunnen flink besparen op hun zorgverzekering voor 2019. Dit blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Geld.nl. Om de mogelijke besparing in kaart te brengen heeft Geld.nl voor de meest voorkomende combinaties van zorgwensen de premieverschillen in kaart gebracht. “Hieruit blijkt dat je ten opzichte van de gemiddelde premie 237 euro per jaar bespaart door de goedkoopste polis te kiezen”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.

Besparing op basisverzekering 2019

Als je alleen een basisverzekering kiest, kun je al veel besparen. Het verschil tussen de laagste en hoogste premie voor een basisverzekering met een standaard eigen risico is 426 euro per jaar. Wie het eigen risico verhoogt naar 885 euro, ziet nog steeds een premieverschil van 421 euro tussen de goedkoopste en duurste optie.

Waarom zijn de verschillen zo groot?

De dekking van een basisverzekering is wettelijk bepaald, dus waarom zijn de verschillen dan toch zo groot? Dit komt volgens Geld.nl door een aantal dingen. Bijvoorbeeld de mate van dienstverlening. Bij de goedkoopste zorgverzekeringen regel je al je verzekeringszaken online. Hierdoor bespaart de zorgverzekeraar geld op kantoorpanden en administratie. En dat zie je terug in een lagere premie.

Gecontracteerde zorg

Daarnaast speelt vrije zorgkeuze een grote rol. De duurste polissen zijn restitutiepolissen. Hierbij kies je zelf naar welk ziekenhuis je gaat, zonder dat het invloed heeft op je vergoeding. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn naturapolissen met een beperktere zorgkeuze. Voor spoedeisende zorg krijg je zowel bij restitutie- als bij naturapolissen bij elk ziekenhuis een volledige vergoeding. Dit is bij veel Nederlanders niet bekend. Het verschil in restitutie en natura zit in planbare behandelingen en operaties. Hiervoor moet je bij naturapolissen naar een gecontracteerd ziekenhuis. Ga je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis, dan krijg je maar 65 tot 80 procent van je rekening vergoed. Omdat ook naturazorgverzekeringen met heel veel ziekenhuizen een contract hebben, is dit niet zo spannend. In de praktijk kun je altijd wel bij een ziekenhuis in de buurt terecht. Maar het is wel belangrijk dit even te controleren.

Bulthuis is hier wel kritisch op de zorgverzekeraars. “Veel zorgverzekeraars hebben in deze laatste week van het zorgseizoen hun contracteringen voor 2019 nog niet rond. Hierdoor kun je dus geen goede keuze maken. Hier zou de overheid dus echt iets aan moeten doen.”

Besparen op aanvullende zorgverzekering 2019

Geld.nl heeft niet alleen naar basisverzekeringen gekeken, maar ook naar de meeste gekozen combinaties met aanvullende zorgverzekeringen. De meeste mensen die een aanvullende verzekering nemen, kiezen voor een kleine dekking voor fysiotherapie of de tandarts, blijkt uit de cijfers van Geld.nl. Ook deze mensen kunnen flink besparen. Als je 9 fysiotherapiebehandelingen meeverzekert of een tandartsdekking kiest van 250 euro per jaar (75% vergoeding), bespaar je ook gemiddeld 230 tot 250 euro per jaar. De maximale besparing loopt hier zelfs op tot ruim 500 euro.

Meest voorkomende
combi zorgwensen
Basis €385
+ Fysio 9
Basis €385
+ Tand €250 (75%)
Basis €385
+ Fysio 9 + Tand €250 (75%)
Laagste premie
per jaar
€1.313,40€1.325,40€1.456,80
Hoogste premie
per jaar
€1.759,68€1.876,80€1.902,60
Gemiddelde premie
per jaar
€1.544,28€1.577,04€1.688,16
Gemiddelde besparing
per jaar
€230,88€251,64€231,36
Maximale besparing
per jaar
€446,28€551,80€445,80


De grote premieverschillen in aanvullende verzekeringen komen vooral doordat de duurdere verzekeraars totaalpakketten hanteren. “Voor alleen 9 fysiotherapiebehandelingen moet je dan toch een verzekering nemen die bijvoorbeeld ook anticonceptie of brillen vergoedt, terwijl je daar misschien helemaal geen gebruik van maakt. Hierdoor betaal je vaak dus ook onnodig veel premie”, licht Bulthuis toe.

Nog maar 5 dagen!

Het loont dus nogal de moeite om even kritisch te zijn op je zorgverzekering en wellicht over te stappen. Als je dit nog wil doen, heb je nog 5 dagen de tijd. Uiterlijk 31 december moet je een nieuwe zorgverzekering hebben aangevraagd. Opzegging bij je oude zorgverzekeraar wordt dan automatisch geregeld door de zorgverzekeraars onderling. Je kunt ook enkel een opzegging doen bij je huidige verzekeraar. In dat geval heb je nog de hele maand januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. “Maar het gemakkelijkste is natuurlijk om voor het einde van dit jaar jezelf aan te melden bij een nieuwe verzekeraar. Deze zegt dan voor jou de oude zorgverzekering op en dan heb je nergens omkijken meer naar”, adviseert Bulthuis.