Contact

‘Goedkope aanvullende verzekering weggegooid geld’

Goedkope aanvullende zorgverzekeringen, met premies van maximaal 10 euro, scoren onder de maat als het gaat om dekking. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingswebsite Geld.nl naar de prijs-kwaliteitverhouding van 145 aanvullende zorgverzekeringen van 31 zorgverzekeraars.

De verzekeringen met de laagste premies bleken maar op weinig gebieden een behoorlijke dekking te bieden. “Het lijkt misschien aantrekkelijk, een aanvullende zorgverzekering van slechts enkele euro's per maand. Maar als je vervolgens nauwelijks de zorg vergoed krijgt die je nodig hebt, moet je je afvragen of het wel zin heeft een dergelijke verzekering af te sluiten”, stelt Paul Huibers van Geld.nl. “Het kost je wellicht slechts 5 tot 10 euro per maand, maar zo gooi je per jaar toch 60 tot 120 euro weg.”

Geld.nl inventariseerde voor vijf verschillende doelgroepen de voor hen belangrijkste dekkingen en in hoeverre de aanvullende verzekeringen hiervoor een vergoeding boden. Bij de groep jongeren werd bijvoorbeeld gekeken naar onder meer anticonceptiemiddelen en acnétherapie en bij 55-plussers naar onder andere gebitsprotheses en griepvaccinaties. Op basis van deze zorgbehoefte beoordeelde de financiële vergelijkingssite de geboden dekking van deze verzekeringen met een cijfer. Vervolgens werd dit cijfer afgezet tegen de premie. Van de 145 beoordeelde aanvullende verzekeringen bleken er 22 te zijn met een premie tot en met 10 euro. Bij geen van deze verzekeringen kon de geboden dekking met een voldoende worden beoordeeld.

Zorgbehoefte

Niet alleen blijkt goedkoop bij aanvullende verzekeringen dus vaak duurkoop, het omgekeerde blijkt ook het geval. De verzekeringen die het best scoren op het gebied van dekking zijn vaak ook de duurste verzekeringen. Huibers waarschuwt daarom niet klakkeloos voor de meest uitgebreide verzekering te kiezen. “Duurder is niet per definitie beter. Vergelijk dus niet alleen op basis van premie, maar kijk vooral ook naar de geboden dekking en of deze past bij je zorgbehoefte. Bepaal bijvoorbeeld op basis van je zorgverleden en verwachting welke dekkingen voor jou echt belangrijk zijn en kijk bij welke verzekeraar je hiervoor de beste vergoedingen tegen de gunstigste prijs vindt. Dat levert uiteindelijk de best passende verzekering met de meest gunstige premie op.”

Uitbreiding

Een aanvullende verzekering vormt een uitbreiding op de door de overheid verplicht gestelde basiszorgverzekering. Een aanvullende zorgverzekering vergoedt dus de zorg die niet onder de basisdekking valt. Dit kan bijvoorbeeld een vergoeding voor tandartsconsulten zijn, of voor extra behandelingen fysiotherapie. Huibers: “Hoewel die basisdekking bij elke verzekeraar nagenoeg gelijk is, blijkt dat voor aanvullende verzekeringen allerminst het geval. Juist om die reden is vergelijken puur op basis van zorgpremie bij de aanvullende verzekering niet slim. Ons onderzoek bevestigt dit maar weer eens.”

;