Contact

Hoge hypotheekrente maakt het kopers lastig

Ondanks dat de gemiddelde verkoopprijs voor een woning in de eerste maanden van dit jaar flink is gedaald, werden er toch minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Zo bericht de NVM vandaag in haar kwartaalrapport over de woningmarkt. Dat is het voor mensen toch moeilijk blijft om een woning te kopen, komt volgens de financiële vergelijkingssite Geld.nl vooral door de hoge hypotheekrentes van dit moment.

Hypotheekrentes in een jaar tijd fors gestegen

De hypotheekrentes zijn het afgelopen jaar flink gestegen. In de eerste drie maanden van 2022 betaalde je voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 20 jaar nog gemiddeld 1,82 procent rente. In het eerste kwartaal van 2023 lag dat rond de 4,37 procent. “Dat is dus echt een flinke stijging”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl. “En dat zien consumenten direct terug in de maandlasten als ze een hypotheek willen afsluiten.”

Ontwikkeling gemiddelde hypotheekrente - april 2023

Hoge hypotheekrentes zorgen voor hogere maandlasten

“Iemand die nu tegen 4,37 procent rente een hypotheek afsluit van 350.000 euro, betaalt bruto per maand bijna 1.750 euro. Een jaar geleden betaalde je met een rente van 1,82 procent nog 1.262 euro per maand. Nu is dezelfde hypotheek dus bijna 500 euro per maand duurder en na hypotheekrenteaftrek (netto) ongeveer 200 euro per maand”, rekent Bulthuis voor.

Minder lenen door hoge hypotheekrentes

Omdat hypotheekverstrekkers bij het bepalen van je maximale hypotheeksom kijken naar hoeveel je per maand maximaal kunt betalen, betekent een hogere hypotheekrente dus ook dat je een minder hoge hypotheek kunt krijgen. “Een stel met een bruto-inkomen van 55.000 euro per jaar kan met deze renteverschillen bijna 25.000 euro minder lenen.”

“Ondanks de dalende huizenprijzen zal het dus voor veel kopers nog steeds lastig blijven om een huis te kunnen kopen”, stelt Bulthuis.




;