Contact

Hoge inflatie kost spaarders ruim € 35 miljard

Door de torenhoge inflatie in 2022 leverden Nederlandse spaarders 35,5 miljard euro in op de waarde van hun spaargeld. Dit blijkt uit berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. "De spaarrentes zijn in 2022 weliswaar flink gestegen, maar ze konden het waardeverlies door de inflatie niet goed maken", voegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl, toe

Inflatie neemt flinke hap uit waarde spaargeld

Geld.nl keek naar cijfers van De Nederlandsche Bank om te bepalen hoeveel spaargeld Nederlanders in 2022 hadden. “We hadden met z’n allen voor ongeveer 360 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan”, legt Bulthuis uit. “De gemiddelde rente op een spaarrekening was 0,13 procent. Dat betekent dat Nederlanders 468 miljoen euro aan rente kregen in 2022. Door de inflatie van 10 procent werd het spaargeld echter ook 36 miljard euro minder waard. Als je de rente en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van ruim 35,5 miljard euro over.”

Wat is inflatie?

Inflatie wil zeggen dat de prijzen voor producten en diensten die consumenten gebruiken elk jaar stijgen. In 2022 stegen die prijzen dus met gemiddeld 10 procent. Dit betekent dat je met hetzelfde geld minder spullen en diensten kunt kopen. Anders gezegd: je geld is in 2022 gemiddeld 10 procent minder waard geworden. Dit geldt ook voor het geld dat je op een spaarrekening hebt staan. Als spaarders op hun spaarrekening een rente ontvangen die hoger is dan de inflatie, kunnen ze de inflatie compenseren. Helaas is de spaarrente echter al jaren lager dan de inflatie. Hierdoor wordt geld op een spaarrekening elk jaar minder waard. 

Heeft sparen wel zin?

Lichtpuntje voor de spaarder is wel dat de inflatie inmiddels aan het dalen is en de spaarrente blijft stijgen. De hoogste rentes op spaarrekeningen liggen nu tussen de 1 en 2 procent. En de inflatie is in januari naar verwachting 7,6 procent. "Deze spaarrentes zijn dus nog lang niet voldoende om de inflatie te compenseren, maar het gat wordt wat kleiner", zegt Bulthuis. "Bovendien zijn de  verschillen in spaarrente tussen de banken groot. Dus als je vergelijkt en de hoogste rente kiest, kun je het waardverlies door de inflatie zo klein mogelijk maken."

Daarnaast blijft sparen altijd belangrijk, ook als de inflatie hoger is dan de spaarrente, benadrukt Bulthuis. “Het blijft noodzakelijk om wat geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat.” Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer, dan is het interessant om te kijken naar alternatieven voor sparen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar beleggen of vastgoed. “Houd er bij beleggen wel rekening mee dat je je inleg kunt verliezen”, zegt Bulthuis. “Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen.”