Contact

Hogere spaarrente heeft de consument zelf in de hand

Vandaag bracht de Autoriteit Consument & Markt het bericht naar buiten dat een gebrek aan concurrentie tussen banken een belangrijke oorzaak is van de huidige lage spaarrentes. De ACM baseert haar uitspraak op onderzoek naar de Nederlandse spaarmarkt. Sieto de Vries, spaarexpert bij vergelijkingssite Geld.nl juicht de aanbevelingen die de ACM in haar rapport doet, toe. “Maar,” zegt De Vries “de ACM richt zich met haar oplossingen vooral tot de wetgever. Terwijl de macht om de spaarmarkt in beweging te zetten, uiteindelijk vooral bij consumenten zelf ligt.”

Concurrentie groter dan ooit

Met haar overzicht van spaarrentes bij banken binnen en buiten Nederland, stimuleert Geld.nl consumenten om hun spaargeld onder te brengen bij de aanbieder met de hoogste rente. Het beeld dat de ACM schetst van een gebrek aan concurrentie tussen de banken, herkent De Vries echter niet. “Wij vergelijken al meer dan 20 jaar spaarrentes van banken in Europa en hebben nog nooit zoveel banken in onze vergelijking gehad als nu. In feite is de concurrentie dus groter dan ooit.”

Overstapangst wegnemen

De Vries herkent wel de overstapdrempels die de ACM benoemt. “Mensen hebben het drama met Icesave, de IJslandse spaarbank die in 2008 failliet ging, nog vers in het geheugen zitten. Dit zorgt voor een begrijpelijke, maar ongegronde angst. Want alle banken uit onze vergelijking vallen onder een depositogarantiestelsel. Hierdoor is je spaargeld ook in het buitenland tot € 100.000 per bank gegarandeerd.” Een andere drempel die consumenten ervaren, is dat overstappen lastig is. Ook dat beeld wil De Vries bijstellen: “Het online openen van een spaarrekening, is voortaan in 10 minuten geregeld.” Een andere reden om niet over te stappen, is dat je bij sommige banken ook een betaalrekening moet openen om er te kunnen sparen. Ten eerste is deze betaalrekening in veel gevallen gratis. En mocht dit toch een drempel zijn: tijdens het vergelijken zie je eenvoudig bij welke banken dit verplicht is.”

Hogere spaarrente? Kom in actie

De Vries is blij dat er met het onderzoek van de ACM meer aandacht komt voor de vastzittende spaarmarkt. “Wij zijn de ACM dankbaar voor het op de kaart zetten van dit thema en blijven zelf actief in het creëren van bewustwording bij consumenten dat veilig sparen tegen een hogere spaarrente gewoon mogelijk is. Nu met je spaargeld overstappen naar een andere bank heeft bovendien twee voordelen: je profiteert als consument meteen van een veel hogere rente en als meer consumenten hun spaargeld bij hun huisbank weghalen, dwingen ze hiermee de grootbanken om alsnog met betere spaarrentes te komen. Zo brengen we de spaarmarkt samen weer in beweging.”