Contact

Nieuwe hypotheek tienduizenden euro’s duurder dan in januari

De hypotheekrentes stijgen fors door. Sinds januari zijn hypotheekrentes voor vrijwel alle rentevaste periodes met één procentpunt gestegen, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Zo steeg de hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 20 jaar van gemiddeld 1,44 procent in januari naar 2,53 procent. “Dat is omgerekend een stijging van 76 procent”, voegt Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.

Ontwikkeling gemiddelde hypotheekrente april 2022

Nieuwe hypotheek afsluiten fors duurder

De alsmaar stijgende hypotheekrentes zorgen ervoor dat een nieuwe hypotheek nu fors duurder is dan een paar maanden. Bulthuis rekent voor: “Een stel met een inkomen van anderhalf keer modaal betaalt nu voor een hypotheek van 350.000 euro met NHG per maand bijna 200 euro meer aan bruto-maandlasten voor de hypotheek dan in januari. Op de totale hypotheek komt dat na 30 jaar uit op ruim 58.000 euro.”

Omdat bij alle hypotheekverstrekkers de hypotheekrentes de afgelopen maanden fors stegen, ontkom je dus niet aan een duurdere hypotheek. Bulthuis verwacht dat de hypotheekrentes voorlopig nog verder stijgen. “We zien dat de kapitaalmarktrentes nog steeds stijgen. Dit betekent dat banken steeds meer moeten betalen om bij beleggers geld te lenen om hypotheken mee te verstrekken. Dit rekenen ze dus de komende tijd nog door in hogere hypotheekrentes.”

Besparen op hypotheek nog wel mogelijk

De laagste hypotheekrente met NHG en rentevaste periode van 20 jaar ging van 1,20 procent in januari naar 2,27 procent nu. “Dat is ook een flinke stijging, maar zoals je ziet is de laagste hypotheekrente nog steeds een stuk lager dan het gemiddelde rente. Dus het blijft lonen om op zoek te gaan naar een zo laag mogelijke hypotheekrente voor je situatie”, zegt Bulthuis. “In het eerder genoemde voorbeeld levert de laagste rente ten opzichte van de gemiddelde rente een besparing op van 17.000 euro op de hele hypotheek. Zeker de moeite waard dus.”