Contact

Hypotheekrentes weer flink omhoog

De hypotheekrentes zijn de afgelopen weken weer flink gestegen. Gemiddeld stegen de hypotheekrentes tussen eind augustus en vandaag (12 september) met 0,15  tot 0,2 procentpunt. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Deze stijging lijkt misschien niet groot, maar door stijgingen van de laatste weken zijn de hypotheekrentedalingen die we in augustus zagen alweer bijna teniet gedaan”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Eerdere dalingen bijna teniet

De gemiddelde hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 5 jaar stond tijdens het hoogste punt eind juli op 3,39%. Nu is die alweer 3,38%. Bij langere rentevaste periodes ligt de huidige hypotheekrente nog wel iets onder het hoogtepunt van eind juli. Zo staat de gemiddelde rente voor een hypotheek van 20 jaar vast nu op 3,91%. Dat was eind juli nog 4,1%. 

Ontwikkeling hypotheekrente september 2022

Waarom de hypotheekrentes stijgen

De hypotheekrentes voor korte rentevaste periodes, en de variabele hypotheekrente, reageren altijd sterk op renteverhogingen van de Europese Centrale Bank. Omdat de ECB eind juli en vorige week fikse renteverhogingen heeft doorgevoerd, stijgen dus ook die hypotheekrentes.

Bij langere rentevaste periodes kijken hypotheekverstrekkers meer naar kapitaalmarkrentes, zoals de rentes op staatsleningen. Ook die zijn de laatste weken weer aan het stijgen. Dit komt vooral door de aanhoudend hoge inflatie en economische tegenvallers, zoals het bericht dat Rusland ‘Nord Stream 1’ voorlopig dicht blijft. “De aanhoudende inflatie en onzekerheid zorgt ervoor dat beleggers hoge rentes willen voor het geld dat ze uitlenen en daardoor stijgen de kapitaalmarktrentes”, zegt Bulthuis. “Het ligt dan ook voor de hand dat die rentes de komende tijd hoog blijven en misschien zelfs nog wat stijgen. Hierdoor stijgen dan ook de hypotheekrentes verder.”