Contact

Hypotheken in 2022 fors duurder geworden

Een hypotheek afsluiten is in 2022 fors duurder geworden. De hypotheekrentes zijn namelijk hard gestegen. Dit blijkt uit de jaarlijkse rente-update van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Je betaalde begin januari 2022 voor een annuïteitenhypotheek van 20 jaar vast met NHG gemiddeld 1,41%. Dat is nu 4,58%. Omgerekend dus een stijging van 230 procent! “Bij een hypotheek van 320.000 euro betaal je nu bruto (voor hypotheekrenteaftrek) 546 euro per maand meer dan in januari van dit jaar”, voegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl toe. “Na de hypotheekrenteaftrek betaal je nu nog steeds ongeveer 180 euro per maand meer.”

Ontwikkeling hypotheekrente 2022

Waarom de hypotheekrentes stijgen

Dat de hypotheekrentes zo flink zijn gestegen, komt door de volgende zaken:

  • Doordat Rusland in februari Oekraïne binnenviel en een oorlog startte, ontstond er veel onrust op de financiële markten en bij beleggers.
  • De kapitaalmarkrentes, waar hypotheekverstrekkers de hypotheekrentes op baseren, stegen hierdoor, want beleggers willen in economisch onzekere tijden een hogere rente voor het geld dat ze uitlenen.
  • Hierdoor werd het voor hypotheekverstrekkers duurder om geld te lenen om hypotheken mee te verstrekken. Dit vertaalden ze door in hogere hypotheekrentes.

Inmiddels weer een lichte daling

Sinds begin november zijn de hypotheekrentes weer mondjesmaat aan het dalen. Dit komt doordat:

  • De kapitaalmarktrentes weer voorzichtig aan het dalen zijn. De reden hiervoor is dat de inflatiecijfers de laatste maanden iets lager uitpakken dan voorgaande maanden.
  • Het voor hypotheekverstrekkers dus weer iets goedkoper is om geld te lenen bij beleggers, waardoor de hypotheekrentes omlaag kunnen.

Variabele hypotheekrente stijgt nog door

Overigens stijgen de variabele hypotheekrentes nog wel. Banken baseren de variabele hypotheekrente op de geldmarktrentes, meestal de 1- of 3- maands Euribor tarieven. Deze rentes worden sterk beïnvloed door de rentes van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft sinds juli diverse keren haar rentes verhoogd en dat zien we dus vanaf juli ook terug in de stijgende variabele hypotheekrente.

Tip! Wil je meer weten over wat de hypotheekrente in 2023 doet? Lees dan ook onze hypotheekrente verwachting voor 2023.
;