Klantenservice

100 euro spaargeld sinds 2010 fors minder waard

Let op! Sparen kost geld! De spaarrente staat op een historisch dieptepunt en de inflatie is al ruime tijd hoger dan de spaarrente. Hierdoor levert de spaarder per saldo fors in. Wie eind 2010 begon met sparen  heeft nu qua waarde nog gemiddeld 85 euro over. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Vooral in de eerste maanden van 2022 nam inflatie een flinke hap uit de waarde van het spaargeld.

Hoe je spaargeld minder waard wordt

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert elke maand de inflatie van Nederland. Ook deze maand weer. Dit cijfer geeft aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld gestegen zijn. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, word je spaargeld minder waard. Je kunt de waardedaling van je geld immers niet meer compenseren met de spaarrente die je ontvangt.

In de onderstaande grafiek zie je hoe de rente op spaarrekeningen en inflatie zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.

Ontwikkeling spaarrente en inflatie

Spaarder levert in

Sinds eind 2016 is de inflatie continu hoger dan de spaarrente. Dit betekent dat spaarders al vijf jaar lang hun spaargeld alleen maar minder waard zien worden.

Waarde spaargeld na inflatie

Uit berekeningen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat wie elf jaar geleden begon te sparen met 100 euro nog maar 85,63 euro aan waarde over heeft. “De inflatie heeft dus een hap uit de waarde van ons spaargeld genomen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. "Op een bedrag van 100 euro lijkt dat misschien nog niet zoveel, maar op een bedrag van 1.000 euro heb je het al over bijna 150 euro die je hebt ingeleverd."

Inflatie is trouwens niet de enige bedreiging voor spaarders. Wie de afgelopen jaren meer spaarde dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing, moest ook nog eens belasting betalen over het spaargeld.

Moeten we dan maar stoppen met sparen?

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, raadt Bulthuis mensen niet aan om te stoppen met sparen. “Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Dus voor een financiële buffer blijft sparen nog steeds noodzakelijk.”

Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer of heb je het geld pas over een langere tijd nodig, dan is het wel interessant om te kijken naar alternatieven voor sparen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar beleggen of vastgoed. “Houd er bij beleggen wel rekening mee dat je je inleg kunt verliezen”, zegt Bulthuis. “Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen.”

;