Contact

Hoge inflatie maakt spaargeld fors minder waard

De inflatie voor het jaar 2022 komt uit op 10 procent, bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Door deze hoge inflatie daalt ook de waarde van het spaargeld van Nederlanders.  Wie eind 2010 begon met 100 euro op de spaarrekening, heeft nu qua waarde gemiddeld iets minder dan 82 euro over. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. " De rente op een spaarrekening was gemiddeld 0,13 procent. Dat is dus bij lange na niet genoeg om de inflatie te compenseren", zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl

Invloed inflatie op waarde spaargeld

Het inflatiecijfer geeft aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld stijgen. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wordt je spaargeld minder waard. Je kunt de waardedaling van je geld immers niet meer compenseren met de spaarrente die je ontvangt.

In onderstaande grafiek zie je hoe de rente op spaarrekeningen en de inflatie zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.

Ontwikkeling spaarrente en inflatie

Spaarder levert in

Sinds eind 2016 is de inflatie continu hoger dan de spaarrente. Dit betekent dat spaarders al ruim zes jaar lang hun spaargeld alleen maar minder waard zien worden.

Waarde spaargeld na inflatie

Uit berekeningen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat wie elf jaar geleden begon te sparen met 100 euro, nu nog maar 82,33 euro aan waarde over heeft. “De inflatie heeft dus een hap uit de waarde van ons spaargeld genomen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. "Op een bedrag van 100 euro lijkt dat misschien nog niet zoveel, maar op een bedrag van 1.000 euro heb je het al over 177 euro die je hebt ingeleverd. En bij 10.000 euro spaargeld leverde je zelfs 1.768 euro in."

Moeten we dan maar stoppen met sparen?

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, raadt Bulthuis mensen niet aan om te stoppen met sparen. “Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Dus voor een financiële buffer blijft sparen nog steeds noodzakelijk.” Om de schade van de inflatie te beperken is het dan wel verstandig om voor de hoogste spaarrente te gaan.

Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer of heb je het geld pas over een langere tijd nodig, dan is het wel interessant om te kijken naar alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je spaargeld vastzetten op een deposito. De hoogste rente op een spaardeposito is op dit moment 3,5 procent voor 3 jaar vast. "Dat is nog steeds niet voldoende om de inflatie volledig te compenseren, maar het is al een stuk meer dan op een spaarrekening", zegt Bulthuis.

Daarnaast kun je kijken naar alternatieven als beleggen of vastgoed. “Houd er bij beleggen wel rekening mee dat je je inleg kunt verliezen”, waarschuwt Bulthuis. “Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen.”

;