Contact

Informatie natura polis met beperkte zorgkeuze

Dit is een oud nieuwsbericht over de natura selectief polis, ook wel budgetpolis genoemd. Lees hier meer actuele informatie: Budget polis.

Consumenten hebben veel vragen over de natura polissen met beperkte zorgkeuze die enkele verzekeraars sinds dit jaar aanbieden, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Dat je bij deze polissen maar bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht kunt, is bij veel consumenten wel bekend, maar ze weten vaak niet dat dit alleen geldt voor planbare zorg en dat zij als ze een doorverwijzing krijgen, ook gewoon naar elk ziekenhuis mogen”, zegt Sieto de Vries van Geld.nl. Daarom heeft Geld.nl de belangrijkste feiten rondom de polissen met beperkte zorgkeuze op een rij gezet.

Tip! Premie basisverzekering vergelijken: in het premieoverzicht op Geld.nl zie je direct welke aanbieder de goedkoopste zorgpremie voor de basisverzekering heeft.

Welke verzekeraars hebben zo'n natura polis?

Dit zorgseizoen hebben drie grote zorgverzekeraars (VGZ, Menzis en Zilveren Kruis Achmea) een naturapolis met beperkte zorgkeuze geïntroduceerd. Deze basisverzekeringen kennen een lage premie. Daarom lijken ze voor veel consumenten aantrekkelijk, maar het aantal gecontracteerde zorgverleners waar de verzekerde naartoe kan, is beperkt. Vaak zijn maar enkele tientallen ziekenhuizen gecontracteerd en moet je herhaalrecepten bestellen bij een internetapotheek. Wie kiest voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, krijgt maar 60 tot 80 procent van de kosten vergoed. Het is dus dit jaar extra belangrijk bij het vergelijken van zorgverzekeringen niet alleen te kijken naar de premie, maar ook naar de dekking en de gecontracteerde zorgverleners.

1. Vrije keuze bij spoedeisende hulp

Ook met een natura polis met beperkte zorgkeuze heb je voor spoedeisende hulp altijd vrije zorgkeuze. Alleen voor planbare zorg geldt dat je maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen kunt. Planbare zorg is alle zorg waarvoor je een afspraak kunt maken bij het ziekenhuis. Denk hierbij aan een knie- of heupoperatie. Voor spoedeisende hulp kun je nog steeds bij elk ziekenhuis terecht. Als je een auto-ongeluk krijgt, hoef je je dus niet druk te maken over of je wel naar het ziekenhuis toe mag waar de ambulance je naartoe brengt. Ook bevallingen in het ziekenhuis vallen onder spoedeisende zorg als je hiervoor een medische indicatie hebt.

2. Beperkingen gelden niet bij doorverwijzingen

Als je een operatie moet ondergaan die het gecontracteerde ziekenhuis waar je naartoe gaat niet kan uitvoeren, verwijst de behandelend specialist je door naar een ander ziekenhuis. Als een specialist in een gecontracteerd ziekenhuis je doorverwijst naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis, geldt bij de polissen met beperkte zorgkeuze géén beperking van de vergoeding. Je krijgt dus de volledige vergoeding, ook als je wordt doorverwezen naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis.

Verzekeraar ZEKUR geeft zelfs specifiek aan dat je voor zorg die alleen door één specifiek ziekenhuis kan worden uitgevoerd, de zogenoemde topklinische en topreferente zorg, je gewoon naar elk ziekenhuis mag. Omdat je hiervoor in de meeste gevallen een doorverwijzing krijgt, kun je in de praktijk bij de polissen met beperkte zorgkeuze naar elk ziekenhuis voor deze zorg.

3. Selectieve polis geldt ook voor kinderen

Het beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen, geldt ook voor planbare zorg voor je kind(eren). Als je zoon of dochter de amandelen moet laten knippen of bijvoorbeeld buisjes nodig heeft, moet je hiervoor naar een gecontracteerd ziekenhuis. Heeft je partner een uitgebreidere naturaverzekering of een restitutiepolis? Dan is het verstandig om je kind daarop bij te schrijven. Kinderen tot 18 jaar zijn immers altijd gratis meeverzekerd.

4.Huisartsenpost is geen ziekenhuiszorg

Ondanks dat de huisartsenpost vaak bij of in het ziekenhuis is gevestigd, valt deze niet onder de beperkingen voor gecontracteerde ziekenhuizen. De huisartsenpost valt onder de dekking voor huisartsenzorg en hiervoor geldt bij alle polissen met beperkte zorgkeuze dat je zelf je zorgverlener mag kiezen, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding. Bij sommige huisartsenposten moet je wel vooraf betalen, in dat geval kun je de factuur achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

5. Niet alleen ziekenhuiszorg beperkt

Ondanks dat de media aandacht voor polissen met beperkte zorgkeuze vooral uitgaat naar het beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen, is dit niet de enige zorg waarvoor de verzekeraars een beperkte contractering hanteren. Bij ZEKUR en VGZ mag de verzekerde voor herhaalrecepten van medicijnen alleen gebruik maken van een internetapotheek. Bij verzekeraar Menzis mag je alleen naar een Mediq apotheek of de medicijnen online bestellen. Verder heeft de verzekerde vaak maar beperkte zorgkeuze bij leveranciers van hulpmiddelen en bij kraamzorg. In het onderstaande overzicht van Geld.nl zie je voor welke zorgsoorten beperkte zorgkeuze geldt.

VerzekeraarPolisVoor welke zorg beperkte zorgkeuze?
De FrieslandOnline Verzorgd PolisEnkele hulpmiddelen worden alleen volledig vergoed als u deze online bestelt. Het gaat hierbij om diabetesmaterialen, verbandmiddelen, incontinentiematerialen en stomamaterialen. Deze mag u alleen bestellen bij de medische speciaalzaken van Datuma.
MenzisBudget BewustVoor 11 ziekenhuisbehandelingen (borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, heupprothese, meniscus, liesbreuk, staar, carpaal tunnel syndroom, rughernia, amandelen en slaapapneu) mag je naar een ziekenhuis waar de behandeling is beoordeeld als TopZorg. Per zorgsoort heeft Menzis 28 tot 48 ziekenhuizen beoordeeld als TopZorg.
Ook voor fysiotherapiebehandelingen die vergoed worden uit de aanvullende verzekering BudgetBewust mag je naar een zogenoemde Topzorg-fysiotherapeut. Menzis heeft ruim duizend Topzorg-fysiotherapeuten gecontracteerd.
--Voor medicijnen mag je alleen naar een Mediq apotheek of deze online bestellen.
--Voor gehoorhulpmiddelen en stomazorg heeft Menzis vaste leveranciers gekozen. Voor gehoorhulpmiddelen kun je terecht bij Hans Anders en Stichting HoorProfs. Voor stomazorg kunt je terecht bij Lensvelt Medical. (levert door heel Nederland).
Take Care NowInternetbasispolisVoor planbare ziekenhuiszorg heeft Take Care Now 31 ziekenhuizen gecontracteerd.
VGZNatura polis met beperkte zorgkeuzeVoor herhaalrecepten van medicijnen mag je alleen gebruik maken van een online apotheek.
Voor kraamzorg kun je bij een beperkt aantal instellingen terecht. Hiervoor moet je contact opnemen met de Kraamzorglijn van VGZ 0900 – 221 31 41.
ZEKURGewoon ZEKURBij herhaalrecepten voor medicijnen mag je alleen gebruik maken van een internetapotheek.
Voor planbare ziekenhuiszorg mag je maar naar 16 ziekenhuizen.
Zilveren Kruis AchmeaBeter Af PolisVoor planbare ziekenhuiszorg mag je maar naar 34 ziekenhuizen. 
;