Contact

Jonge bestuurder, koop een niet te oude auto!

Als jonge bestuurder kun je het best een niet al te oude auto kopen. Een auto van 5 á 6 jaar oud auto is namelijk vaak goedkoper te verzekeren dan dezelfde auto van 10 jaar of ouder. Dit blijkt uit cijfers van de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl. “Je zou verwachten dat een oudere auto goedkoper is om te verzekeren, omdat de waarde lager is. Toch is dit vaak niet het geval”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Wie een oudere auto (10 jaar of ouder) koopt betaalt per jaar honderden euro’s meer voor een WA autoverzekering dan wie dezelfde auto van 5 á 6 jaar oud of zelfs gloednieuw koopt. ”

Invloed bouwjaar auto op premie verzekering

Geld.nl onderzocht de verzekeringspremies van verschillende auto’s met diverse bouwjaren. In onderstaande tabel zie je voor een Volkswagen Golf, een Toyota Aygo en een Audi A3 de laagst mogelijke WA premies. Hierbij is uit gegaan van een bestuurder van 18 jaar oud zonder schadevrije jaren uit Almere.

Laagste maandpremies WA per type auto en bouwjaar

Type autoBouwjaar 2018Bouwjaar 2013Bouwjaar 2008
Toyoto Aygo€ 92,41€ 92,81€ 103,46
Volkswagen Golf€ 115,47€ 121,45€ 136,05
Audi A3€ 124,30€ 209€ 308,93

“Zoals je in de tabel ziet, is een auto met als bouwjaar 2008 veel duurder om te verzekeren dan een auto met als bouwjaar 2013 of 2018. Bij jonge bestuurders tot 25 jaar zien we eigenlijk hetzelfde beeld”, voegt Bulthuis toe.

Waarom zijn oudere auto’s duurder om te verzekeren?

Dat het duurder is om een oudere auto te verzekeren, komt vooral omdat verzekeraars zien dat jonge bestuurders met oudere auto’s meer schade veroorzaken. “Jongeren met een oude auto blijken aanzienlijk meer schadelast te veroorzaken dan jongeren met een nieuwere auto”, zegt een woordvoerder van Univé.

Daarnaast zien Nationale Nederlanden en OHRA dat met een oudere auto de kans op schade sowieso groter is. “Hoe ouder de auto, hoe groter de kans op schade. Een oude auto heeft bijvoorbeeld geen antiblokkeersysteem (ABS). Een nieuwe auto heeft steeds meer hulpmiddelen om een aanrijding te voorkomen. Dus de kans op schade is voor een oude auto groter”, aldus een woordvoerder.

Koop dus een niet te oude auto

Geld.nl raadt jonge bestuurder aan niet zomaar een zo oud mogelijke auto te kopen. Een jongere auto is wel iets duurder in de aanschaf, maar daar staat tegenover dat je honderden euro’s per jaar minder betaalt voor je autoverzekering. Bovendien heb je minder kans op mankementen aan de auto, waardoor je ook op deze kosten bespaart”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.