Contact

Late bekendmaking zorgpremie nadelig voor consument

Het overgrote deel van de Nederlandse zorgverzekeraars is laat met het bekendmaken van de premie van de zorgverzekering in 2011. Voor de prijsbewuste consument of de consument met een veranderde zorgbehoefte blijft hiermee weinig tijd over om een gedegen vergelijking te maken. Dat blijkt uit een inventarisatie van de financiële website Geld.nl.

Tip: Met de Geld.nl zorgvergelijker kun je eenvoudig je zorgpremie berekenen en zorgverzekering vergelijken.

Op 1 november hadden slechts zeven van de 36 aanbieders hun nieuwe premie zorgverzekering bekendgemaakt. Dat de premies komend jaar behoorlijk stijgen is al algemeen bekend. Daardoor kan het voor consumenten des te meer lonen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Door het laat bekendmaken van de premies worden consumenten hierbij alleen niet erg geholpen. Raymond Rugers van Menzis vindt dat consumenten toch voldoende tijd hebben om over te stappen. “Mede door de verkiezingen was pas vrij laat bekend wat de exacte invulling van het basispakket zou worden.” Pas als de invulling van het basispakket bekend is, kunnen verzekeraars beginnen met het berekenen van hun premie. Een opmerkelijke uitspraak, aangezien DSW op 28 september haar premie al bekendmaakte.

Het lijkt er meer op dat concurrentieoverwegingen en hiermee de angst dat consumenten gaan overstappen een belangrijke rol spelen. Volgens Dennis Verschuren van de verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias is het bekendmaken van nieuwe premies ook een concurrentieel spel. “Wachten met het bekendmaken van de premies voorkomt dat andere verzekeraars erop kunnen inspelen.” Wanneer de premies van Univé-VGZ-IZA-Trias bekend worden gemaakt, kan Verschuren niet zeggen.

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Zorgverzekeringswet wordt een deadline gesteld wanneer de nieuwe premies moeten zijn doorgegeven. Deze is op 15 november. Consumenten kunnen tot 1 januari hun oude zorgverzekering opzeggen en van zorgverzekering overstappen. De late bekendmaking zorgt ervoor dat de al beperkte tijd om op te zeggen nog krapper wordt.

Premies tot nu toe bekend

Tot nu toe zijn Delta Lloyd, DSW, Ohra, ONVZ, OZF Achmea en Stad Holland reeds met hun premie naar buiten gekomen. Van de grote zorgverzekeraars Achmea, Agis, CZ, Menzis en VGZ, die gezamenlijk 90 procent van de markt in handen hebben, heeft vooralsnog alleen CZ de premie voor 2011 bekendgemaakt.