Contact

Leenrentes schieten nog verder de lucht in

Laagste leenrente sinds lange tijd boven de 4 procent

De rentes voor geld lenen blijven maar stijgen. Vandaag verhoogden Freo, Lender & Spender en Nationale-Nederlanden de rentes voor persoonlijke leningen. De laagste rente voor een persoonlijke lening  komt nu voor het eerst sinds de zomer van 2018 weer boven de 4 procent, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “De laagste leenrente ligt nu op 4,1 procent, voor een persoonlijke lening vanaf 50.000 euro. ”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Ontwikkeling laagste rente persoonlijke lening - juli 2022

Waarom de leenrentes stijgen?

De rentes op leningen  hebben aan het begin van dit jaar een stijgende lijn ingezet en zijn sindsdien flink gestegen. Dit komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes, waar de kredietverstrekkers hun leenrentes op baseren, flink zijn gestegen. De rente voor een 10-jaars-staatslening steeg bijvoorbeeld van 0 procent begin januari 2022 naar ruim 2 procent in juni van dit jaar. “De kredietverstrekkers moeten hierdoor meer betalen om zelf geld te lenen en rekenen dit door aan de consumenten in de vorm van hogere leenrentes”, legt Bulthuis uit.

De kredietverstrekkers reageren altijd wat vertraagd op de kapitaalmarktrentes. “Inmiddels zijn de rentes op de kapitaalmarktrentes weer wat verlaagd, maar de kredietverstrekkers zijn dus nog bezig om de eerdere verhogingen door te berekenen”, voegt Bulthuis toe. “Dit komt vooral doordat er veel concurrentie is op de leenmarkt. Kredietverstrekkers willen dus liever niet de rentes verhogen, omdat klanten dan naar een concurrent met lagere rentes gaan. Ze wachten dus zo lang mogelijk om hun rentes te verhogen.”

Binnenkort weer lagere leenrentes?

Dat de kapitaalmarktrentes nu weer dalen, kan betekenen dat de leenrentes op termijn ook weer gaan dalen. Maar dat is nu nog lastig te zeggen, volgens Bulthuis. “De Europese Centrale Bank verhoogt namelijk morgen en waarschijnlijk ook in september nog haar rentetarieven en dat kan er weer voor zorgen dat de kapitaalmarktrentes juist verder stijgen. Daarnaast zorgt economische onzekerheid zoals de aanhoudend hoge inflatie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ook vaak voor hogere kapitaalmarkrentes. En dan zullen de leenrentes juist ook weer verder omhoog gaan.”

;