Contact

Leenrentes schieten de lucht in

De rentes voor leningen zijn de laatste weken flink gestegen. De laagste rente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro ging sinds begin juni van 4,9% naar 5,4%. Een stijging van maar liefst 10 procent in een paar weken tijd. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Ook laagste leenrentes aan de beurt

“Ook bij andere leenbedragen zien we flinke stijgingen. Zo verhoogt Freo, die tot voor kort met 3,4% rente de laagste rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro vroeg, het tarief vandaag naar 3,8%”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Ontwikkeling laagste rente lening juni 2022

Waarom de leenrentes zo hard stijgen

In navolging van de stijgende hypotheekrentes, hebben de rentes voor geld lenen dit jaar ook een stijgende lijn ingezet, maar de laatste weken zijn de stijgingen veel groter geworden. Dit komt vooral door de stijgende kapitaalmarktrentes, waar banken hun leenrentes op baseren. Die rentes betalen banken als ze zelf geld willen lenen. Omdat de afgelopen weken steeds duidelijker is geworden dat de Europese Centrale Bank (ECB) per juli voor het eerst sinds 11 jaar haar rentes gaat verhogen, zijn de kapitaalmarktrentes nog harder gestegen. Zo steeg de rente voor 10-jaars staatsleningen van 1,45% op 1 juni naar 2,08% op 16 juni.

“Het is daardoor voor kredietverstrekkers in een korte tijd veel duurder geworden om geld te lenen op de kapitaalmarkt”, zegt Bulthuis. “Die kosten berekenen ze door in hogere leenrentes voor de consumenten.”

Leenrentes gaan nog verder omhoog

Bulthuis verwacht dat de leenrentes de komende tijd verder stijgen. “De Europese Centrale Bank heeft na de renteverhoging in juli namelijk ook al een renteverhoging in september aangekondigd. Daar zullen de kapitaalmarktrentes en de leenrentes dus opnieuw een boost omhoog van krijgen.”

;