Contact

Leenrentes toch weer verder omlaag

De leenrentes leken de afgelopen maanden tot stilstand gekomen, maar ze zijn nu toch weer verder aan het dalen. “Kredietverstrekkers zijn elkaar weer flink aan het beconcurreren”, zegt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. DEFAM Premium verlaagde begin deze week de rente voor persoonlijke leningen vanaf 50.000 euro naar 3,4 procent, het laagste rente voor een lening in de markt. Vandaag volgt Nationale-Nederlanden de stap naar hetzelfde tarief.

De kredietverstrekkers verlaagden ook de rentes voor lagere leenbedragen. Daarnaast gingen ook de rentetarieven van Directa.nl en ABN AMRO de afgelopen dagen omlaag. Hierdoor daalde de gemiddelde rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro in de eerste zeven dagen van juli van 4,45 naar 4,40 procent. Bij leningen van 20.000 euro daalde de gemiddelde rente van 4,85 naar 4,81 procent.

Gemiddelde rente persoonlijke lening - juli 2021

Waarom dalen de leenrentes nu toch weer?

Dat er nu toch weer zoveel leenrenteverlagingen zijn, lijkt opmerkelijk. De afgelopen vier maanden waren er namelijk nauwelijks rentewijzigingen en stonden de leenrentes stil. Dat kredietverstrekkers nu toch weer wat ruimte zien om de rentes te verlagen, komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes de laatste weken zijn gestabiliseerd. Eerder dit jaar stegen deze rentes nog, waardoor het voor kredietverstrekkers steeds duurder werd om geld te lenen. “Als de kredietverstrekkers destijds de rentes zouden verlagen, hielden ze echt nog maar weinig winst over”, zegt Bulthuis. “Nu de kapitaalmarktrentes stabieler zijn, ontstaat er toch weer een klein beetje ruimte voor verlagingen.”

Daarnaast blijft de concurrentie in de leenmarkt hoog, waardoor kredietverstrekkers elkaar snel volgen als er eenmaal een of twee aanbieders hun leenrente verlagen.

Zet de daling door?

Of dit betekent dat de komende tijd de leenrentes verder dalen, is onzeker volgens Bulthuis. “Aan de ene kant zorgt het feit dat het einde van de Corona-crisis in zicht lijkt ervoor dat beleggers positieve verwachtingen hebben. Dat kan ervoor zorgen dat de kapitaalmarktrentes juist weer gaan stijgen. Daar staat wel tegenover dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentes nog een flinke tijd laag zal houden en allerlei stimuleringsmaatregelen hanteert. Dat houdt de rentes van banken en kredietverstrekkers juist weer laag. Het zal dus echt afhangen van welk effect de komende tijd het sterkst blijkt of dat de leenrentes nog verder omlaag kunnen.”

Blij met Geld.nl? Stem dan nu! Blij met Geld.nl? Maak ons Website van het Jaar. Met winkans!