Contact

Student verdient ruim 300 euro met zorgverzekering

Studenten verdienen in 2014 ruim 300 euro aan hun zorgverzekering dankzij de overheid. Studenten houden namelijk ruim 300 euro over aan hun zorgverzekering als zij voor de goedkoopste basisverzekering kiezen en de maximale zorgtoeslag ontvangen. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Vrijwel alle studenten komen in aanmerking voor de maximale zorgtoeslag van 1.056 euro in 2014”, legt Sieto de Vries van Geld.nl uit. “Als je kiest voor een maximaal eigen risico betaal je bij de goedkoopste zorgverzekering van Anderzorg 747 euro per jaar. Dat is dus een mooie besparing voor studenten.”

Update 29-11-2013: Dit bericht is gebaseerd op berekeningen die Geld.nl op 27 november j.l. heeft gemaakt op de website Toeslagen.nl van de Belastingdienst. De gegevens die de Belastingdienst hierin had weergeven bleken echter foutief. Na aanleiding van onze bevindingen heeft de fiscus de rekentool aangepast. De maximale zorgtoeslag voor 2014 bedraagt nu voor alleenstaanden 864 euro. Dit betekent dat je als student nog 117 euro overhoudt aan je verzekering als je voor de goedkoopste basisverzekering met een maximaal eigen risico kiest.

Maximale zorgtoeslag student 2014

Studenten die een inkomen hebben dat niet hoger is dan 1.580 euro per maand, hebben in 2014 recht op de maximale zorgtoeslag van 1.056 euro. Dit geldt voor bijna elke student, want de maximale basis plus aanvullende beurs bedraagt komend jaar 537,50 euro per maand. Daar bovenop verdienen studenten met een bijbaan gemiddeld 354 euro. Hierdoor blijven zij vrijwel altijd onder de grens voor maximale zorgtoeslag. Overigens hebben ook studenten die thuis wonen of van wie de ouders de zorgverzekering betalen gewoon recht op zorgtoeslag.

Daarnaast hebben studenten dit jaar nog meer keuze dan ooit uit goedkope basisverzekeringen. Niet alleen de bekende ‘jongerenverzekeraars’ Zekur, Anderzorg en CZ Direct bieden dit jaar een goedkope basisverzekering aan van minder dan 70 euro per maand (met maximaal eigen risico). Verschillende verzekeraars, zoals Zilveren Kruis Achmea, introduceerden dit jaar ook een goedkope natura selectief polis. De Vries: “Je kunt dan voor planbare zorg bij hooguit 11 tot 16 ziekenhuizen terecht, maar dat is voor studenten meestal geen probleem, omdat zij toch niet zo vaak zorg nodig hebben.”

Student? Kies maximaal eigen risico!

Daarnaast raadt De Vries studenten sterk aan hun eigen risico maximaal te verhogen naar 860 euro, Studenten hebben meestal weinig zorg nodig. Hierdoor maken ze hun verplichte eigen risico van 360 euro nauwelijks vol. “Je eigen risico niet maximaal verhogen, is dus eigenlijk zonde van het geld. Je laat dan een fikse korting van honderden euro’s per jaar liggen”, aldus De Vries.

Als je je eigen risico verhoogt met 500 euro, krijg je gemiddeld 240 euro korting op de premie van je basisverzekering. Als je dit verrekent met het extra risico dat je loopt, kom je uit op een extra risicobedrag van 260 euro. Met het geld dat je als student overhoudt aan je zorgtoeslag, kun je dit gemakkelijk opvangen.

Goedkoopste zorgverzekering met korting

Met een maximaal eigen risico van 860 euro ben je op Geld.nl bij Anderzorg het goedkoopst uit. De premie bedraagt dan 62,65 euro per maand. Daar bovenop krijg je van Geld.nl ook nog eens eenmalig 10 euro terug.

Niet alleen voor studenten

Niet alleen studenten houden geld over aan hun zorgverzekering. Iedereen die als alleenstaande of samen met een toeslagpartner niet meer dan ongeveer 19.000 euro per jaar verdient, kan door de goedkoopste zorgverzekering vergelijken en te kiezen veel geld overhouden aan de zorgverzekering. Je hoeft daarvoor ook niet per se het maximale eigen risico te kiezen. Wie zonder vrijwillig eigen risico kiest voor de goedkoopste basisverzekering betaalt bij Univé 963 euro per jaar. Dit is nog altijd 93 euro minder dan de zorgtoeslag die je ontvangt.

Voor toeslagpartners bedraagt de maximale zorgtoeslag 2.052 euro in 2014. Zij kunnen hierdoor samen tot 126 euro per jaar overhouden aan de zorgverzekering.

;