Contact

Meer kilometers rijden en geen hogere premie

Automobilisten die ineens veel meer of minder kilometers per jaar rijden dan opgegeven bij de verzekering, kunnen vaak besparen door kritisch naar hun autoverzekering te kijken. Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. Van de 17 onderzochte autoverzekeraars kijken er 6 bij het bepalen van de premie niet naar het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. “Voorkom dat je slapend teveel betaalt en check bij een verandering in je rijgedrag dus altijd of jouw autoverzekering nog de voordeligste is”, adviseert Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Verandering in rijgedrag? Informeer je verzekeraar!

Of een autoverzekeraar het kilometrage meetelt bij het bepalen van je premie, is vooral interessant als je ineens veel meer of minder gaat rijden. “Zit je bij een maatschappij die het aantal kilometers meetelt, dan zou de premie omlaag moeten als je fors minder gaat rijden. Geef dat dus door aan de verzekeraar en vraag om een premieverlaging”, zegt Bulthuis.

Maar ook als je fors meer gaat rijden moet je dit doorgeven. Komt een autoverzekeraar er namelijk achter dat je veel meer rijdt dan opgeven en zou dat invloed op de premie hebben gehad, dan kan dit een reden zijn om je uit de verzekering te zetten en eventuele schades niet te betalen.

“Gelukkig kun je ook fors besparen als je heel veel meer gaat rijden”, stelt Bulthuis. Bijna twee derde van de autoverzekeraars kijkt namelijk niet naar je kilometrage. Het loont in dit geval dus zeker om te controleren of een andere verzekeraar voor jou goedkoper is.

Waarom telt aantal kilometers mee bij sommige verzekeraars?

De autoverzekeraars die het aantal kilometers per jaar meetellen in de premie, stellen dat als je meer rijdt, je meer kans op schade hebt. Klinkt op zich logisch. Maar hoe zit het dan met die autoverzekeraars die het kilometrage niet meetellen?

Verzekeraar Aegon geeft aan dat het aantal kilometers per jaar bij hen geen factor is in de premieberekening, omdat zij zien dat dit nauwelijks invloed heeft op de schadelast. “Je zou ook kunnen stellen dat automobilisten die veel kilometers maken meer ervaren rijders zijn en dus een kleinere kans hebben op schuldschades”, aldus een woordvoerder. “Daarnaast is het kilometrage bijna niet te controleren. Iets wat veel autoverzekeraars dus ook niet doen. Dus dan kun je het net zo goed niet meewegen.”

Tabel invloed aantal kilometers op premie autoverzekering


VerzekeraarProductKilometrage invloed op premie?Vanaf welk aantal kilometers gaat de premie omhoog?
a.s.r.a.s.r. VVPJa5.000
ABN AMROAutoverzekeringJa8.000
AegonAutoverzekering BasisNeen.v.t.
ANWBReguliere AutoverzekeringNeen.v.t.
Bruns ten Brink PersonenautoJa8.000
Bruns ten BrinkVVPJa12.000
Centraal BeheerAutoverzekeringNeen.v.t.
Delta LloydDelta Lloyd Autoverzekering PlusNeen.v.t.
Delta LloydDelta Lloyd Autoverzekering BasisNeen.v.t.
FBTOAutoverzekeringJa12.000
INGAutoverzekeringJa12.000
InsharedAutoverzekeringJa15.000
KlaverbladKlaverblad Royaal AutoverzekeringJa12.000
LancyrLancyr AutotariefJa15.000
OHRAAutoverzekeringJa12.000
SNS BankAutoverzekeringNeen.v.t.
UnigarantUnigarant AutoverzekeringJa7.500
UnivéUnivé AutoverzekeringJa12.000
Zelf.nlZelf ComfortNeen.v.t.
;