Contact

Nederlanders lenen vaker, maar wel minder

Nederlanders zijn de afgelopen jaren vaker gaan lenen. Toch daalt het totale bedrag dat we met zijn allen hebben geleend. Dit constateert de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers van het Bureau Kredietregistratie (BKR) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Tussen januari 2017 en september 2019 is het totale bedrag dat Nederlanders aan leningen hebben uitstaan gedaald van 18.618 miljoen euro naar 15.307 miljoen euro. Dit terwijl het bedrag aan nieuw verstrekte kredieten steeg van 2.087 miljoen euro in het eerste kwartaal 2017 naar € 2.431 miljoen euro in het derde kwartaal van 2019.

Q1  2017Q1 2018Q1 2019
Uitstaand saldo consumptief krediet huishoudens€ 18.618 miljoen (januari 2017)€ 17.094 miljoen (januari 2018)€ 15.307 miljoen (september 2019)
Nieuw verstrekt consumptief krediet€ 2.087 miljoen€ 2.324 miljoen€ 2.431 miljoen

Bronnen: BKR, DNB en VFN

Populariteit oversluiten belangrijkste reden

Er zijn een aantal verklaringen voor deze tegenstrijdig lijkende ontwikkelingen. “De belangrijkste is dat mensen vaker leningen hebben overgesloten”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. Door de steeds lager wordende leenrentes kunnen mensen steeds meer besparen als ze hun bestaande lening oversluiten naar een nieuwe lening. Dit wordt wel meegeteld als een nieuw verstrekte lening, maar het totaal uitstaande saldo aan consumptief krediet stijgt hierdoor niet.

Verschuiving van persoonlijke lening naar doorlopend krediet

Daarnaast is er door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de kredietverstrekkers zelf de afgelopen jaren steeds meer aangestuurd op persoonlijke leningen in plaats van doorlopend kredieten. “Dit is voor de consument ook het beste, omdat je met een persoonlijke lening echt moet aflossen op je lening. Bovendien kun je opgenomen bedragen niet opnieuw opnemen. Bij een doorlopend krediet kan dat wel en daardoor lopen mensen het risico onnodig lang aan de lening vast te zitten”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

Inmiddels is ongeveer 90 procent van de nieuw verstrekte leningen een persoonlijke lening. “Dit betekent dat mensen nu meestal een lening hebben waar ze op moeten aflossen. Zodoende daalt het uitstaande saldo”, aldus Bulthuis.

Dat mensen meer oversluiten en vaker kiezen voor een persoonlijke lening, juicht Geld.nl alleen maar toe. “Dit zorgt ervoor dat mensen verantwoorder lenen en niet onnodig te veel te betalen. Goed vergelijken, oversluiten en aflossen zorgt ervoor dat minder mensen achteraf spijt hebben van hun lening”, zegt Bulthuis. “Een lening afsluiten is een middel om een doel te financieren en daar wil je geen naar gevoel aan overhouden.”