Contact

Nederlanders switchen massaal van zorgverzekeraar

Nederlanders stappen massaal over naar een andere zorgverzekeraar op de laatste dag van het jaar. Dit constateert vergelijkingssite Geld.nl. “Het is nu echt enorm druk”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl, “Nederlanders vinden zorgverzekering vergelijken en overstappen blijkbaar een vervelende, maar noodzakelijke klus. Dus doet iedereen het op het laatste moment”. Het is op vergelijkingssites, zoals Geld.nl, dan ook drukker dan ooit. “Bijna een half miljoen mensen hebben onze site geraadpleegd”, aldus Bulthuis.

Dat de animo voor overstappen dit jaar zo groot is, komt volgens Bulthuis, doordat de kosten van de zorgverzekering stijgen en consumenten zich er steeds meer van bewust worden hoe gemakkelijk het is om te besparen. “De inhoud van de basisverzekering is bij alle verzekeraars bijvoorbeeld gelijk. Je kunt dus net zo goed gewoon voor de goedkoopste kiezen.”

Goedkoop

Voor de goedkoopste zorgverzekering kiezen, doen consumenten massaal. De verzekeringen die bij Geld.nl het meest worden afgesloten zijn van de internetlabels Anderzorg en Bewuzt. “Internetverzekeringen zijn fors goedkoper dan traditionele verzekeringen”, legt Bulthuis uit. “Je regelt alles via internet, waardoor de verzekeraar minder kosten hoeft te maken. Dit wordt doorberekend in een lagere zorgpremie voor de consument.”

Vrije zorgkeuze

Naast een lage premie, vinden consumenten vrije zorgkeuze erg belangrijk, constateert Geld.nl. Na Anderzorg en Bewuzt, kiezen mensen massaal voor FBTO en Salland. Deze verzekeraars bieden vrije zorgkeuze. Je kunt zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat, zonder dat dat invloed heeft op je vergoeding. “Daar komt bij dat Salland en FBTO voor verzekeraars met vrije zorgkeuze lage premies hanteren”, zegt Bulthuis.

Minder aanvullend

Een andere manier om te besparen op je zorgverzekeringen is kritisch kijken naar je aanvullende zorgverzekeringen. In veel gevallen is een aanvullende zorgverzekering niet nodig of kun je beter zelf sparen dan je verzekeren, volgens Geld.nl. “Als je bijvoorbeeld alleen maar voor controle naar de tandarts gaat, is een aanvullende tandartsverzekering niet nodig”, volgens Bulthuis. “Consumenten realiseren zich dit ook. Wij zien dat er dit jaar minder aanvullende zorgverzekeringen worden afgesloten dan in 2012. En als mensen kiezen voor een aanvullende verzekering dan kiezen ze voor een beperkte variant.”

Eigen risico verhogen

Voor wie nog meer op de zorgverzekering wil besparen, geeft Bulthuis als tip een verhoging van het eigen risico te overwegen. “Als je nauwelijks gebruik maakt van zorg of wat geld achter de hand hebt om onverwachte zorgkosten te kunnen betalen, is een hoger eigen risico heel verstandig. Bij een vrijwillig eigen risico van 100 euro kun je al 40 euro per jaar besparen. Als je kiest voor 500 euro vrijwillig eigen risico kan de besparing zelfs oplopen tot gemiddeld 220 euro per jaar.”

;