Nederlandse consument zelf oorzaak lage spaarrente
Vandaag werd bekend dat ook ABN AMRO in navolging van ING haar spaarrente verlaagt naar 1,25%. Spaarexpert Sieto de Vries van financiële vergelijkingssite Geld.nl legt uit welk probleem deze rap volgende verlaging van ABN AMRO blootlegt: de Nederlandse spaarder blijft zelfs in de beroerdste spaaromstandigheden zitten waar hij zit.
Spaarrente Nederlandse grootbanken: traag omhoog, snel omlaag
Met hun renteverlaging haken beide banken in op de laatste renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB). Omdat veel banken in Europa de ECB volgen, lijkt de verlaging een logische keuze. Maar kijk je goed naar de Nederlandse spaarrentes, dan is een verlaging volgens De Vries opmerkelijk te noemen.
Waar de ECB haar rentetarieven in 2022 en 2023 in rap tempo omhoog deed, volgden ABN AMRO en de grootbanken ING en Rabobank slechts mondjesmaat. Ter vergelijking: toen de ECB-rente in januari 2024 op 4% stond, kregen spaarders bij ABN AMRO 1,50% spaarrente. “Op dat moment weken de Nederlandse banken duidelijk af van het ECB-rentebeleid,” licht De Vries toe. Maar nu de ECB haar rente terugbrengt naar 2,25%, zijn ABN AMRO en ING er als de kippen bij om ook hun spaarrente te verlagen. Zij stellen hiermee hun riante marge van 1% veilig op alle spaartegoeden die zij onderbrengen bij de ECB.”
.webp)
Bovenstaande grafiek laat het verloop van de ECB-rente sinds juli 2022 zien, tegenover de ontwikkeling van de spaarrentes van ABN AMRO, ING en Rabobank.
Het probleem van de Nederlandse spaarmarkt
Dat ABN AMRO binnen een week na de verlaging van ING ook haar spaarrente verlaagt naar exacte hetzelfde lage percentage, legt volgens De Vries het probleem op de Nederlandse spaarmarkt verder bloot.
“De Nederlandse spaarder heeft een calvinistische instelling: we nemen genoegen met een sobere spaarrente om veilig te kunnen blijven zitten waar we zitten. Er staat voor meer dan 600 miljard euro op onze betaal- en spaarrekeningen, en ondertussen hebben we een van de slechtste spaarklimaten van Europa. Want banken in Spanje, Italië en Zweden bieden nu nog steeds spaarrentes tot 2,50%.”
Extra cru is dat we in Nederland kampen met een hogere inflatie. Deze was in maart 3,7%, versus een gemiddelde 2,2% in de hele eurozone. Ons spaargeld wordt dus steeds minder waard en tóch besluit ABN AMRO tot een verlaging. “Vooral de snelheid waarmee ABN AMRO hier ING volgt, vind ik opmerkelijk,” zegt De Vries. “Het laat zien dat beide banken vooral oog hebben voor hun marges, en niet voor hun spaarders. Dit is extra schokkend als je bedenkt dat ABN AMRO en ING, samen met Rabobank, ruim 80% van de Nederlandse spaarmarkt in handen hebben.”
Rabobank zat met een spaarrente van 1,70% al iets boven de andere twee huisbanken. De recente verlagingen, maken het gat op dit moment nog wat groter. Hugo Nutbey, woordvoerder sparen bij Rabobank, wil niets zeggen over het rentebeleid van de twee concurrenten. “Iedere bank maakt hierin een eigen afweging. Het is niet aan ons om te oordelen.” Nutbey wil niet zeggen of ook Rabobank zich opmaakt voor een renteverlaging. Toch is dat precies wat De Vries verwacht, zoals hij al vertelde na het nieuws van ING.
Alarmbellen bij de ACM
De renteverlaging van ING en ABN AMRO maakt ook de claim van Autoriteit Consument & Markt opnieuw actueel. Vorig jaar trok de ACM al aan de bel over het gebrek aan concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt. De Vries hierover: “Als vergelijkingssite die alle spaarrentes in Europa monitort, hopen wij dat bij de ACM nu alle alarmbellen afgaan en zij dit probleem op de spaarmarkt nu echt gaat aanpakken. Ondertussen kunnen Nederlandse spaarders zelf ook in actie komen en hun spaargeld onderbrengen bij banken die wel een reële rente bieden. Sparen tegen een hogere spaarrente kan binnen Europa tegen dezelfde garanties als in Nederland.”