Nieuw zorgakkoord moet zorg betaalbaar houden
Gisterenavond laat werd bekend dat het ministerie van Volksgezondheid en verschillende zorgpartijen samen een nieuw zorgakkoord hebben gesloten. Het nieuwe akkoord is een vervolg op het Integraal Zorgakkoord uit 2022, dat afspraken bevat om zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. De afspraken in het aanvullend zorgakkoord moeten leiden tot snellere hulp voor patiënten en tegelijkertijd het personeelstekort in de zorg aanpakken.
Personeelstekort zorg terugdringen
Het nieuwe akkoord richt zich onder andere op het personeelstekort in de zorg. Dit loopt volgens prognoses op tot 200.000 medewerkers in 2033. De afspraken in het nieuwe akkoord moeten dit terugbrengen naar 100.000. Een van de oplossingen hiervoor is om zorgmedewerkers effectiever in te zetten en de administratieve lastendruk te verlagen. Als de plannen werken, zijn zorgmedewerkers straks nog maar 20% van hun tijd kwijt aan administratie. Ook de inzet van kunstmatige intelligentie moet het tekort aan mensen deels gaan opvangen. Hiervoor wordt in de komende twee jaar tweemaal € 400 miljoen vrijgemaakt. Daarnaast liggen er plannen om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken en om meer mensen op te leiden.
Meer zorg dichtbij huis
Verder bevat het akkoord afspraken om zorg zo veel mogelijk dichtbij huis te verlenen. Dit houdt in dat ziekenhuizen minder basiszorg leveren, zoals eenvoudige behandelingen of controles. Deze taken komen vaker bij huisartsen en wijkverpleegkundigen terecht. Ook digitale zorg krijgt een grotere plek. In het akkoord is afgesproken dat zorgverleners en patiënten meer gebruikmaken van digitale middelen. Zo kan een simpele controle voortaan via een videogesprek, waardoor je niet naar het ziekenhuis hoeft.
Financiering en controle op afspraken
Het ministerie van Volksgezondheid stelt extra geld beschikbaar om de plannen uit het aanvullend zorgakkoord uit te voeren. Zorgpartijen mogen hiermee investeren, bijvoorbeeld in extra personeel of in slimme digitale systemen. Wel volgen er strenge controles op het behalen van doelen. En elk jaar kijken de betrokken partijen samen of de druk op de zorg werkelijk afneemt.
Wat betekent het nieuwe akkoord voor jou?
Voor jou kan het betekenen dat je sneller en vaker bij je eigen huisarts of wijkverpleegkundige terechtkunt, of via een videoconsult wordt geholpen. Dat scheelt je een fysiek bezoek en je wordt vaak sneller geholpen. Verder moeten alle plannen de zorg uiteindelijk betaalbaar houden. En dat ga je als het goed is merken in een minder hard stijgende premie voor je zorgverzekering!
Tip! Wil je weten hoe je zelf kunt besparen op zorgkosten? Bekijk dan Hoe kun je slim besparen op je zorgverzekering?
Besparen op je zorgverzekering? Ga vergelijken Met je zorgverzekering vergelijken vind je eenvoudig de zorgverzekering met de beste voorwaarden en laagste premie voor jou!