Contact

Ook laagste hypotheekrentes stijgen hard in 2022

De hypotheekrentes blijven dit jaar flink doorstijgen en dat merkt iedereen die een hypotheek afsluit. Zelfs als je kiest voor de hypotheek met de laagste rentes, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “De laagste hypotheekrentes zijn sinds het begin van dit jaar ongeveer drie keer (!) zo hoog geworden”, licht financieel expert Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.

Laagste rentes drie keer zo hoog als in januari

Zo ging de laagste hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG bij een rentevaste periode van 10 jaar van 0,89 procent in januari naar 2,60 procent nu. Bij 20 jaar vast ging die rente zelfs van 1,20 procent naar 2,88 procent. “Eenzelfde ontwikkeling zien we ook bij andere rentevaste periodes”, zegt Bulthuis.

Ontwikkeling laagste hypotheekrente mei 2022

Hoelang blijven de rentes nog stijgen?

Dat de hypotheekrentes omhoog blijven gaan, komt door de stijgende kapitaalmarktrentes. “Voor het bepalen van hun hypotheekrentes kijken banken naar de rentes op staatsleningen. Die tarieven zijn dit jaar flink gestegen en daarom stijgende de hypotheekrentes dus ook”, zegt Bulthuis. “En we zien die kapitaalmarktrentes nog steeds verder stijgen, dus ik verwacht dat ook de hypotheekrentes nog wel een tijdje omhoog blijven gaan.”

Eerder berichtte Geld.nl al dat de stijgende hypotheekrentes ervoor zorgen dat een hypotheek afsluiten  flink duurder is geworden in 2022. Zoals uit de cijfers van vergelijker blijkt, ontkom je dus zelfs met de laagste hypotheekrente niet aan een duurdere hypotheek. “Toch loont het zeker om op zoek te gaan naar de laagste hypotheekrente voor jouw situatie”, zegt Bulthuis. “Als je een woning gaat kopen, heb je die hypotheek immers toch nodig. Het verschil tussen de hoogste en de laagste hypotheekrente is vaak nog een volle procent. Dat scheelt je bij een hypotheek van 300.000 euro toch al snel elke maand 150 euro aan rente.”

;