Contact

Ook ouderwets zilvervloot sparen legt het loodje

‘Sparen voor kinderen steeds minder rendabel’

Zilvervloot sparen voor je kind, bij SNS of Regiobank, wordt per 1 november een stuk minder interessant. In plaats van maximaal 10 procent bonusrente, krijgen kinderen van(groot)ouders die vanaf november een Zilvervloot rekening openen nog maximaal 1 procent bonusrente op hun 18e verjaardag. Een forse verlaging dus. “Hiermee kunnen we gerust stellen dat ‘ouderwets zilvervloot sparen’ als alternatief om te sparen voor je kind is afgeschreven”, zegt expert Amanda Bulthuis van financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Sparen voor kind levert steeds minder op

De rentes voor kinderspaarrekeningen zijn de afgelopen jaren ook flink gedaald. Bij de meeste banken krijg je nog maar 0,10 tot 0,15 procent rente op een kinderspaarrekening. Door die lage spaarrentes was het Zilvervloot sparen een relatief aantrekkelijk alternatief. Je kon immers toch nog maximaal 10 procent rendement krijgen op de 18e verjaardag van je kind. Omdat je elk jaar maximaal 600 euro mag sparen, kon je zo voor je kind tot de 18e verjaardag maximaal 10.800 euro bij elkaar sparen, met daarbovenop dus een bonus van 1.080 euro. Maar dat extraatje wordt nu dus teruggebracht naar slechts 1 procent. Dat betekent dat je kind nog maximaal 108 euro cadeau krijgt.

SNS Bank geeft aan dat het deze stap wel moest zetten door de aanhoudend lage rente. “We hechten er aan dat sparen door de jeugd gezien wordt als een belangrijk element bij het leren om bewust én verantwoord met geld om te gaan. De Zilvervloot past hierin. Gegeven de aanhoudend historisch lage rente omgeving in de huidige spaarmarkt zien we ons echter wel genoodzaakt deze stap te zetten”, licht een woordvoerder toe.

Sparen voor kind verder ontmoedigd

Geld.nl vindt het echter een slechte ontwikkeling dat sparen voor kinderen zo steeds minder wordt aangemoedigd. “Sparen voor je kind is echt heel belangrijk, juist nu kinderen later niet vanzelfsprekend kunnen terugvallen op studiefinanciering of gemakkelijk een eerste huis kunnen kopen”, zegt Bulthuis. “We horen steeds vaker dat ouders overwegen te beleggen. Dat is natuurlijk niet ideaal. Je wilt met het spaargeld voor de studie of het eerste huis van je kind eigenlijk niet speculeren. Stel dat de winsten toch tegenvallen, dan blijf je met lege handen achter.”


Blij met Geld.nl? Stem dan nu! Blij met Geld.nl? Maak ons Website van het Jaar. Met winkans!