Contact

Op de valreep toch nog overstappen van zorgverzekeraar

Traditioneel stappen in de laatste week van het jaar weer de meeste mensen over van zorgverzekering. Dit leidt tot topdrukte bij vergelijkingssites. “We zien in deze laatste dagen van december een flinke stijging van het aantal afgesloten zorgverzekeringen”, zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl.

Dit beeld komt eigenlijk elk jaar terug “In het begin van het zorgseizoen, de laatste twee weken van november, wordt er heel veel vergeleken, maar nog weinig afgesloten. Mensen zijn dan echt aan het oriënteren. Pas in de laatste week van december wordt het heel druk met bezoekers die daadwerkelijk over gaan tot het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering”, licht Bulthuis toe.

Hoger eigen risico populair

Er zijn dit jaar ook weer enkele duidelijke trends zichtbaar in de keuzes die consumenten maken voor hun zorgverzekering. Zo kiest een groter deel van de verzekerden voor een verhoogd eigen risico. Voor de zorgverzekering van 2017 verhoogt 24,5 procent het eigen risico. In 2016 was dit nog 20,4 procent. Degene die een verhoogd eigen risico kiezen, verhogen het bedrag meestal met 500 euro (20,3 procent van alle verzekerden).

Dit komt, volgens Geld.nl, mede doordat de zorgverzekeringen dit jaar fors in premie zijn gestegen. “Dit maakt het voor meer mensen interessant om hun eigen risico te verhogen in ruil voor een premiekorting”, zegt Bulthuis. Bij een maximaal vrijwillig eigen risico kan het voordeel oplopen tot 300 euro korting per jaar op de premie van de basisverzekering.

Ook op de aanvullende verzekering wordt bespaard

Geld.nl ziet dat consumenten ook kritischer kijken naar hun aanvullende (tand)verzekeringen. In 2016 had nog 78,1 procent van de verzekerden een aanvullende verzekering. Voor 2017 kiest nog maar 71 procent hiervoor. “Ook hier zien we duidelijk dat mensen op zoek zijn naar mogelijkheden om te besparen op hun zorgverzekering. Dit leidt tot een kritischere overweging of die aanvullende (tand) verzekering ook echt nodig is”, legt Bulthuis uit.

Nog maar 5 dagen!

Wie voor 2017 een andere zorgverzekering wil, heeft nog vijf dagen om de oude verzekering op te zeggen. Uiterlijk 31 december moet de opzegging bij de oude zorgverzekeraar binnen zijn. Je hebt dan nog tot en met 31 januari om een nieuwe verzekering af te sluiten.

;